Din 2015, UE ne obliga sa selectam gunoaiele

Comisia Europeana grabeste statele membre sa-si asigure infrastructura

Masura vizeaza cu precadere materialele ce pot fi refolosite. Deseurile organice vor fi transformate in compost chiar pe amplasamentul unde au fost produse.

Comisia Europeana intentioneaza sa modifice Directiva 2006/12/CE a Parlamentului European si a Consiliului din aprilie 2006 privind deseurile pentru a introduce obligativitatea selectarii gunoaielor inainte de a fi aruncate, in toate statele membre, incepand cu 2015.

Economisirea resurselor

O serie de materii prime precum hartia, cartonul, reviste si brosuri, sticla, dozele din aluminiu pentru bauturile racoritoare si bere, ambalaje de carton sau diverse tipuri de plastic pentru produse alimentare vor fi reciclate. Restul, adica deseurile organice, vor fi transformate in compost (pamant plin de ingrasaminte naturale) cu ajutorul unor aparate speciale si vor fi imprastiate pe camp.

Motivatia Comisiei privind aceasta modificare legislativa este dorinta de a utiliza cat mai eficient materialele recuperate in vederea conservarii resurselor naturale. Masura este considerata necesara si pentru a preveni situatii conflictuale precum cele din Napoli, care au ingrozit Europa.

Nu toate tarile se bucura

Surse europene sustin insa ca Executivul european va trebui sa dea dovada de multa putere de convingere pentru ca propunerea sa fie adoptata de catre acele tari membre ale Uniunii, intre care si Romania, care nu au deocamdata un sistem eficient de recuperare si reciclare a materialelor refolosibile.

Comisia Europeana este insa increzatoare si spera un vot pozitiv, avand in vedere ca din ce in ce mai multe magazine si supermarketuri din tarile membre au renuntat, la simpla recomandare a comisiei, la pungile gratuite de plastic cu sigla magazinului care se acordau cumparatorilor la iesire.

Cateva exemple bune

Intre statele UE exista cateva care au deja un grad avansat de recuperare a materialelor reutilizabile din deseuri. Ele au introdus o taxa verde chiar in pretul produselor, pentru ca aceia care le aduna si le dau la reciclat sa poata fi platiti. Asa se procedeaza in Luxemburg, Germania, Franta, Belgia si in tarile nordice.

Autoritatile care au introdus „taxa de recuperare” considera ca mai exista inca posibilitati de dezvoltare a lantului de recuperare si reciclare.

O metoda eficienta s-a dovedit a fi amenda, destul de piperata, pe care 0 platesc cei care utilizeaza gresit pubelele cu destinatie precisa. Romania va trebui, dupa schimbarea directivei, sa impuna noul sistem mult mai repede pentru a se conforma prevederilor comunitare, in caz contrar existand riscul platii unor amenzi considerabile.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *