Din nou poluare cu nisip industrial la Moldova Noua

Din nou poluare cu nisip industrial la Moldova Noua
Din nou poluare cu nisip industrial la Moldova Noua
Din nou poluare cu nisip industrial la Moldova Noua

La Moldova Veche si Golubac – de aceasta data, a inceput din nou cosmarul poluarii cu praf de la iazul Tausani – Bodneag. Voluntari ai asociatiilor de protectia mediului din Romania si Serbia, au facut deja notificari scrise catre GEC Nera.
Mare parte din terenurile din apropierea orasului Moldova Noua din judetul Caras Severin, sunt acoperite cu nori de nisip fin provenit de pe iazul tehnic de decantare de la Tausani de pe malul Dunarii. Curentii de aer duc acum praful spre zona Golubac- Vinci si nu spre Veliko Gradiste, cum se intampla de obicei.

Vremea din ultimele zile, a dus la producerea unor curenti puternici de aer in bazinul Moldova Noua. Vantul care bate cu putere inca luni seara, a ridicat nori de nisip fin de pe iazul tehnic de decantare de la marginea orasului, lacul Tausani. Ceea ce este mai grav, este faptul ca nisipul este dus de vant si peste Dunare, la vecinii din Serbia. In pericol imediat sunt acum localitatile din comuna Golubac, cu precadere satul Vinci. Deci, de acesta data, avem de-a face cu un vant periodic, este vorba de Gorneac. Spre deosebire de Cosava, acesta are o directie exact inversa, adica, bate dinspre este spre vest. Localnicii spun ca acest vant a disparut din zona in ultimii 30 – 40 de ani, iar acum, a reaparut ce efect al taierii padurilor, lucru practicat masiv in zona in ultimii ani.

Praful a ajuns pana in apropiere de orasul Moldova Noua afectand cel mai rau gospodariile, salasele si cabanele situate langa oras.

Sa nu uitam ca orasul si toata zona sufera de un adevarat blestem din cauza celor doua lacuri de decantare de la Bosneac si Tausani. De cateva ori pe an, Moldova Noua este acoperita de un nor de praf, deoarece la S.C. Moldomin nu se lucreaza de ani buni iar iazul, este secat. Iazul de decantare este plin cu nisip tehnologic foarte fin de culoare alba, rezultat in urma tratarii chimice a bauxitei (minereul de cupru) in vederea obtinerii cuprului.

Societatea Miniera Moldomin din Moldova Noua, este inchisa de peste 8 ani, in 2006, printr-o celebra hotarare AGA in care era…. un simplu reprezentant al Guvernului, a Guvernului Tariceanu cand ,,economia romanesca duduia, de al dracului de bine ce-i mergea”… Aceeasi AGĂ – adica tot cu un singur reprezentant al Guvernului in componenta, a decis in 2010, inchiderea definitiva a S.C. Moldomin.

Odata cu disponibilizarea angajatilor, a fost oprita si statia de pompare care asigura umplerea cu apa a lacului, mai exact, peste nisipul tehnologi, exista o pelicula subtire de apa ce impiedica antrenarea prafului de catre curentii de aer.
Practic, acolo nu mai exista nici un angajat care sa se ocupe de aceasta problema. Asta faptic, fiindca pe hartie, apar angajati muncitori, sefi si chiar si functia de director. Un asemenea director a fost si Iacob Chisaru care si-a permis din toata saracia Moldominului falimentat, sa cumpere pe banii societatii, un Tuareg cu care a omorat 3 tineri la Timisoara.
Din nefericire, norii de praf sunt purtati si peste Dunare, in localitatile din Serbia si din aceasta cauza, nu de putine ori, Romania a fost in pragul unor scandaluri internationale din cauza poluarii.

Particulele de nisip sunt asa de fine incat praful intra in masina, in casa, chiar si in cratita cu mancare.
Garda de Mediu, face ce stie sa faca ea: se aplica amenzi pe care nu le plateste nimeni, presa latra, oamenii inhaleaza praful, se plang ca se imbolnavesc, iar lucrurile merg mai departe tot asa, fara ca nimeni sa faca ceva concret. Culmea este ca nici un ministru al mediului nu stie ca la Moldova Noua sa fie poluare. Din nici un guvern, de parca la terminarea mandatului sau la debarcarea din functie, ar pleca din Minister cu tot cu acte. Si uite asa, cel ,,actual” – da vina pe ,,fostul” . Habar nu are ,,plumb de poluarea cu cupru”.

Noroc cu cei din ONG-uri. Ca un nod sau ghimpe in coasta multora, in zona actioneaza GEC Nera. Voluntarii monitorizeaza ce se intampla si trag semnalul de alarma de fiecare data. Dar, tot fara nici un rezultat concret, fiindca situatia tergiverseaza de ani si ani la Moldova Noua.

InfoCs va prezinta cateva fotografii si o filmare in exclusivitate, materiale realizate de prietenul Cristian, dar si de catre voluntarii Grupului Ecologic GEC Nera, ONG coordonat de inginerul Sturza Popovici.

Iata si pozitia oficiala a GEC Nera primita azi pe adresa redactiei noastre:
Clisura Dunarii sub eterna amenintare a poluarii cu deseuri miniere de la depozitul Tausani-Bosneag al SC Moldomin Moldova Noua.

,,In aceste zile, viteza vantului in clisura Dunarii s-a apropiat de viteza necesara pentru a ridica praful de pe depozitul de deseuri miniere Tausani – Bosneag din Moldova Noua si al transporta peste localitatile din Clisura Dunarii, din Romania si Serbia. Deocamdata, praful pluteste in aer doar in zona iazului, dar aceasta nu insemna ca in zilele urmatoare lipsite de precipitatii si cu temperaturi mai ridicate, fenomenul nu va capata amploare datorita Cosavei si Gorneacului, vanturile care bantuie toamna si primavara Clisura Dunarii.

Pentru masuri concrete destinate rezolvarii eternei poluari cu praf de deseuri miniere de la Moldova Noua, de 8 ani nimeni nu misca un deget, nici macar in campaniile electorale.

Desi GEC Nera a atentionat in repetate randuri autoritatile ca ,,poluarea de la Moldova Noua ar putea fi redusa considerabil cu o investitie de cateva zeci de mii de euro in conditiile in care peste depozit, in perioadele ploioase, ar fi imprastiat un amestec sarac de pamant si ingrasaminte agricole combinate cu alte substante organice. Acestea ar ajuta natura sa lucreze la consolidarea vegetativa a iazului. Dovada ca solutia este viabila, sunt zonele mici de vegetatie aparute pe suprafata depozitului, acolo unde chiar vantul a adus din alta parte praf necontaminat cu deseuri miniere.
Insa banii cu nemiluita acordati SC Moldomin de catre structurile guvernamentale pentru intretinerea depozitului Tausani-Bosneag, prin stropire sau alte metode prin care efectele sunt greu masurabile, sunt o miza importanta pentru ca acest tip de “metode” sa dureze. Promisiuni electorale trebuie facute si in viitor”.

Si unde mai pui ca, nici nu se poate controla daca se fac asemenea stropiri. Doar nimeni nu masoara apa trasa din Dunare si nici nu le poate imputa celor de la defunctul Moldomin, ca nu acopera toata suprafata lacurilor care au sute de hectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *