Din totalul de 196, 8 pisici salbatice au fost vanate cu aprobare

Din totalul de 196, 8 pisici sălbatice au fost vânate cu aprobare
Din totalul de 196, 8 pisici salbatice au fost vanate cu aprobare
Din totalul de 196, 8 pisici salbatice au fost vanate cu aprobare

Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Satu Mare in colaborare cu asociatiile de vanatoare din judet, dar si cu reprezentanti ai institutelor de cercetare, universitatilor si ONG-urilor, organizeaza in perioada 26 martie-23 aprilie actiuni de evaluare a efectivelor de  animale salbatice protejate de lege (urs brun, lup, ras si pisica salbatica) care traiesc pe raza judetului nostru.

Carnivorele mari (ursul brun, lupul si rasul) sunt specii de varf ale piramidei trofice si sunt considerate ca fiind specii cheie in functionarea ecosistemelor si implicit in mentinerea echilibrului din cadrul biocenozelor. Regiunea carpatica a Romaniei, desi reprezinta mai putin de 2% din suprafata Europei, sustine populatii viabile si stabile de carnivore mari: 30% din efectivele europene de lupi, 35% din efectivele de ursi bruni si 25% din efectivele de rasi. Aceste carnivore de talie mare reprezinta specii simbol pentru conservarea biodiversitatii in Europa. Ele au un rol important in ecosistem prin controlul “top-down” pe care il exercita pe teritorii intinse asupra populatiilor prada. Astfel, prezenta acestor specii indica habitate naturale cu o valoare ecologica ridicata si ecosisteme functionale, ce pot constitui un model pentru reconstructia ecologica in alte regiuni ale Europei.

Populatiile de carnivore din judetul Satu Mare, inregistrate in urma evaluarilor din anul 2014, cuprindeau sase ursi bruni, 23 de lupi si 196 de pisici salbatice. Aceste carnivore traiesc in regiunile montane si de deal acoperite cu paduri. Sunt strict protejate prin lege si vanarea lor se poate face numai prin obtinerea de derogari de la Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

Spre exemplu, pentru sezonul de vanatoare 2014-2015, respectiv pana la 31 martie 2015, a fost aprobat un numar maxim de interventie de opt exemplare de pisici salbatice, pentru Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Satu Mare.

Aceasta evaluare se face pentru stabilirea efectivelor reale ale acestor specii si in functie de efectivele optime pentru fiecare fond cinegetic, de nivelul pagubelor inregistrate, de tendinta si structura populatiei se vor face propuneri de plafon maxim de interventie pentru sezonul de vanatoare 2015-2016.

Prin aceste masuri de management se urmareste mentinerea populatiilor de carnivore mari la un nivel optim care sa le asigure supravietuirea in cadrul ecosistemelor din judetul Satu Mare.

Acolo unde fondurile cinegetice se suprapun peste ariile naturale protejate, la evaluare vor participa si custozii acelor suprafete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *