Dubiu – Spalatul alimentelor proaspete poate fi nociv

Iradierea este cel mai sigur mod de reducere a riscului de a contacta boli cauzate de consumul de alimente, cum ar fi bacteria E coli, care se gaseste in intestinul mic al animalelor. Cel putin asa sustine o echipa de cercetatori de la Societatea Americana pentru Substante Chimice, care este de parere ca alimentele proaspete elimina riscul de imbolnavire al consumatorilor. Oamenii de stiinta afirma ca si prin spalatul fructelor si legumelor exista riscul de imbolnavire, deoarece bacteriile care se dezvolta in urma contactului cu apa se pot raspindi pe vase sau chiar pe imbracamintea noastra si sint foarte greu de indepartat. Potrivit studiului, spalatul alimentelor cu apa obisnuita nu are nici un efect in eliminarea bacteriei patogene E coli. Cercetatorii spun ca vor continua sa faca studii pe aceasta tema, intrucit este foarte grav faptul ca apa potabila nu reduce riscul imbolnavirii, mai ales ca aceste bacterii pot provoca boli cu un efect extrem de nociv asupra organismului uman.

CONTROVERSA
. Prin iradiere, alimentele sint expuse unei surse de raze electrice, care are scopul de a distruge materialul genetic al celulelor vii. In ciuda acestor rezultate, metoda este controversata in industria alimentara, deoarece majoritatea producatorilor si a consumatorilor crede ca poate afecta sanatatea umana, uneori destul de grav. Centrul pentru Siguranta Alimentara din Statele Unite ale Americii, de exemplu, sustine ca metoda produce substante unice care pot avea efecte toxice asupra produselor, carora le afecteaza calitatea nutritionala si caracteristicile specifice. Metoda este atent monitorizata in Marea Britanie din cauza ingrijorarii consumatorilor, dat fiind faptul ca in 2006 au fost identificate ca fiind iradiate ilegal produse alimentare in Anglia si in Irlanda de Nord.

INGRIJORARE
. Uniunea Europeana ramine sceptica in ceea ce priveste acest subiect, deoarece, conform unui raport al Comisiei Europene din 2007, doar zece state membre sint de acord cu iradierea alimentelor. Aceasta reprezinta o reala preocupare, intrucit aproximativ 76 de milioane de persoane numai din Statele Unite ale Americii (SUA) sufera de boli cauzate de alimentatie, dintre care 325.000 au nevoie de spitalizare, iar pentru 5.000 sint fatale, potrivit Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA. Acesta este primul studiu in care s-a testat efectul apei obisnuite pe alimentele proaspete.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *