Cum sa-ti educi copilul in stil eco! Ce trebuie sa-i inveti pe cei mici despre un mod de viata „verde”

Cum sa-ti educi copilul in stil eco! Ce trebuie sa-i inveti pe cei mici despre un mod de viata "verde"

Stirile de pe toate canalele media ne anunta neincetat ca Planeta Albastra a intrat intr-un proces de autodistrugere. Daca noi nu am stiut cum sa gestionam resursele cu care Pamantul a fost dotat, copiii sunt singura noastra speranta. Nu trebuie sa te bazezi doar pe scoala si pe diverse organizatii guvernamentale ca sa-l invete pe copilul tau valorile ecologice, ci poti sa-i arati tu, inca de la o varsta frageda, regulile unui stil de viata „verde”. Iata ce trebuie sa stii despre educatia ecologica a copilului.

Nava spatiala eco Green Bee

Zilele trecute, in Capitala, a fost lansat cel mai amplu proiect de educatie ecologica din Romania, Green Bee. Proiectul se adreseaza copiilor cu varste intre 6 – 14 ani si are ca obiectiv schimbarea atitudinii fata de mediu prin incurajarea gesturilor eco inca din copilarie. Proiectul se va desfasura in perioada iulie ? octombrie 2012, in Parcul Tineretului, zona Rozariu. Green Bee isi propune sa ii invete pe copii importanta protejarii mediului inconjurator prin intermediul unei aventuri SF. Copiii, sub indrumarea echipajului navei format din capitanul Raxo Williams si secundul Noni, vor pleca intr-o calatorie imaginara, unde vor afla informatii esentiale despre atmosfera, aer, poluare, apa si importanta acesteia, hrana, energie sau deseuri. Proiectul se bazeaza pe tehnica invatarii prin joc si le ofera celor mici posibilitatea de a dobandi cunostinte despre ecologie si de a-si dezvolta deprinderi prietenoase cu mediul intr-o maniera atractiva si interesanta pentru ei.
Cei sapte ani de acasa
Educatia ecologica poate debuta din primul mediu familiar celui mic: casa. Acasa, inconjurat de cei dragi, cel mic poata sa invete cum sa devina un adevarat ecologist. Primul pas, atunci cand are varsta potrivita de a face acest lucru in siguranta, este sa-i formezi deprinderea sa deconecteze aparatele electronice din prize atunci cand acestea nu mai sunt utilizate. Becurile se sting, la fel televizorul si calculatorul.

Economisiti resursele!

Stabileste impreuna cu familia un obiectiv de reducere a cheltuielilor legate de consumul de apa si electricitate. Pentru inceput stabileste obiective realizabile, cum ar fi o reducere a consumului de curent cu 10 kilowati pe luna si de 1-2 metri cubi la apa. Daca si cel mic va contribui, aceasta fapta buna merita recompensata cu banii ramasi investiti in activitati si lucruri mult mai placute pentru el. Astfel il vei stimula si-l vei convinge de importanta unui stil de viata eco si a resurselor pe care le consumam.

Recicleaza, recicleaza, recicleaza!

Chiar si pe plaiurile mioritice, in orasele mari au patruns containerele ecologice unde se pot arunca resturile pentru a putea fi refolosite. Poti institui chiar si acasa acest obicei de a recicla deseurile menajere punandu-le pe categorii: hartie, plastic, sticla. In tarile occidentale, familiile care isi recicleaza resturile menajere beneficiaza de tarife mai bune pentru serviciile de salubrizare. Poate aceasta masura va fi instituita si la noi in viitor. Poti sa-i incredintezi celui mic sarcina de a duce cosul de gunoi si nu uita sa recompensezi treaba bine facuta.

Hobby-uri

Invata-l sa adune de prin casa obiecte care nu mai sunt folosite. Incercati sa faceti diverse obiecte decorative din aceste resturi. Uneori, in functie si de imaginatia fiecaruia, chiar pot sa iasa lucruri interesante din ceea ce pana nu de mult obisnuiati sa aruncati. In mod sigur acest nou hobby il va distra pe cel mic.

Viata in salbaticie

Mai ales in anotimpul calduros trebuie sa profiti de vremea frumoasa si sa faci cat mai des excursii in natura. Cu ocazia iesirilor in aer liber, copilul poate invata cum sa traiasca fara confortul de acasa si ca se poate distra si in lipsa televizorului sau a calculatorul. La finalul zilei, strangeti toate gunoaiele care au ramas si luati-le cu voi pentru a le arunca in locuri special amenajate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *