Educatia de mediu, in Romania

educatie de mediuFundatia de Educatie pentru Mediul Inconjurator (FEE) este o organizatie internationala non-profit si non-guvernamentala al carei scop este sa promoveze dezvoltarea durabile prin intermediul educatiei de mediu. FEE are membri corespondenti in 49 de state din Europa, America de Nord si Sud, Africa si Oceania.
In Romania, FEE este reprezentata de Centrul Carpato-Danubian pentru Geocologie (CCDG), care deruleaza cele cinci programe educationale principale ale Fundatiei, respectiv Drapelul Verde (Blue Flag), Eco Scoala (Eco School), Tineri Reporteri pentru Mediul Inconjurator (Young Reporters for The Environment – YRE) si Sa Invatam despre padure (LeAF).
CCDG isi propune sa contribuie la constientizarea generala a problemelor de mediu atat prin intermediul formal al scolii si formatorilor sai, cat si prin actiuni neformale ale acestora din urma in cadrul societatii.
In cele ce urmeaza, vom prezenta fiecare dintre cele cinci programe mai sus mentionate, precum si proiecte ale Centrului in colaborare cu Agentia Nationala Pentru Protectia Mediului (ANPM).
„Eco Scoala” (Eco School) a debutat in 1994 ca program pilot si are ca scop orientarea scolilor in promovarea dezvoltarii durabile la nivel local, prin implicarea elevilor, profesorilor si parintilor intr-un proces in sapte etape, care se adreseaza unei palete largi de teme de mediu, de la biodiversitate, energie si deseuri la cum sa traiesti sanatos.
Practic, elevii din fiecare scoala sunt forta generatoare din spatele acestui proiect. Ei conduc eco-comitetetele si ajuta la derularea unei evaluari a propriei scoli, in ceea ce priveste indeplinirea unor criterii eco, de mediu. Prin consultarea cu restul scolii si a comunitatii mai largi, elevii sunt cei care decid caror teme de mediu se vor adresa si cum vor face acest lucru. Masurarea si monitorizarea rezultatelor fac parte integranta din acest program si ofera scolilor toate dovezile care sa marturiseasca succesul intreprinderilor lor.
Scolile pot obtine unul din premiile de bronz, argint si prestigiosul Steag Verde, care simbolizeaza excelenta atinsa in activitatile legate de mediu.
Pintre beneficiile pe care statutul de Eco Scoala le aduce gasim economii importante ale bugetelor datorita managementului de mediu eficient, creerea de parteneriate puternice cu comunitatea locala, deprinderea unui comportament corect si adecvat fata de mediu, imbunatatirea aspectului scolii.
In Marea Britanie, de exemplu, mai mult de jumatate din unitatile scolare au obtinut statutul promovat de proiect, ceea ce reprezinta o mare realizare avand in vedere ca nivelul cheltuielilor cu energia electrica este, in medie, de 100 milioane de lire sterline, 106 milioane lire cu apa, 39 milioane de lire pentru curatarea deseurilor si stoparea vandalismului, 56 de milioane lire sterline pentru golirea cosurilor de gunoi si 150 milioane de lire pentru papetarie.
In prezent, in intreaga lume sunt 23.000 de unitati de invatamant incluse in acest program, din care 7.000 au certificarea pentru Steagul Verde si Eco-Scoala. In Romania, proiectul a inceput cu doar 5 unitati pilot in 1999, anul 2008 gasind active 408 unitati scolare

Surse:

www.ccdg.ro

http://ecochildsplay.com

Home





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *