Educatie ecologica prin stimulente financiare: arunci gunoiul la automatul de reciclare si primesti bani!

Educaţie ecologică prin stimulente financiare: arunci gunoiul la automatul de reciclare şi primeşti bani!
Educatie ecologica prin stimulente financiare: arunci gunoiul la automatul de reciclare si primesti bani!
Educatie ecologica prin stimulente financiare: arunci gunoiul la automatul de reciclare si primesti bani!

Administratia municipiului Arad doreste sa deruleze un proiect de introducere a unor automate „outdoor”  pentru reciclarea deseurilor, care sa fie instalate in diferite puncte ale orasului. Pentru a vedea daca proiectul este fezabil, primul pas este intocmirea unui studiu de fezabilitate pentru care administratia este dispusa sa plateasca pana la 240.000 lei. Conform caietului de sarcini al licitatiei pentru serviciile de consultanta, necesitatea implementarii automatelor de reciclare vine ca urmare a esecului proiectelor pilot de colectare selectiva ale deseurilor derulate pana acum in Arad. Aradenii au fost „reticenti” in a se conforma sistemului de colectare selectiva si depozitare a deseurilor „datorita lipsei de informatie, educatie si motivatie”. Primaria doreste sa contracareze rezistenta aradenilor la nou printr-un sistem care sa permita chiar o recompensare a celor care isi arunca gunoiul asa cum trebuie: plastic la plastic, hartie la hartie etc. Astfel, „sistemul de colectare selectiva cu ajutorul automatelor are ca rol stimularea participarii consumatorilor in procesul de reciclare, prin introducerea sistemului de recompensare,  fie prin stimulente monetare, fie prin sisteme de vouchere, bonuri valorice, cupoane de reduceri”. Introducerea automatelor stradale de reciclare a gunoiului va duce la „conformarea cu politica de deseuri si atingerea tintelor propuse ale planului de gestionare a deseurilor in municipiul Arad  si respectarea obligatiilor ce revin autoritatii publice locale privind colectarea selectiva a deseurilor”.  In caietul de sarcini se mai spune ca sistemul este deja „o practica folosita frecvent in tarile U.E.”.

Primaria cere solutii pentru atragerea unor finantari nerabursabile pentru proiectDeocamdata, proiectul se afla doar la stadiul de „bune intentii” deoarece Primaria nu doreste implementarea proiectului exclusiv din fonduri proprii, cerandu-i castigatorului licitatiei pentru studiul de fezabilitate sa identifice „surse de finantare din fonduri nerambursabile” pentru proiect.  Societatea comerciala care va realiza studiul de fezabilitate al proiectului va mai trebui sa puna pe hartie urmatoarele aspecte:  sa evalueze situatia existenta in ceea ce priveste cantitatile si tipurile de deseuri reciclabile ce pot fi colectate selectiv cu ajutorul automatelor; sa furnizeze  solutii  viabile pentru asigurarea stimulentelor financiare (tichete, bonuri, etc.) necesare atragerii populatiei si sa propuna modalitati de implementare a sistemului „buy- back” cu identificarea responsabililor in gestionarea deseurilor interesati in sustenabilitatea proiectului (autoritatea locala, detinatorul automatelor, proprietarul amplasamentului, populatie, operatorul pentru colectare, transport si reciclare finala, operatori comerciali pentru valorificarea tichetelor/bonurilor); sa identifice amplasamentele cele mai favorabile din punct de vedere  al segmentului de populatie care poate sa raspunda optim proiectului; sa ofere solutii care sa respecte legislatia de mediu, respectiv sa evite producerea de mirosuri neplacute datorate stocarii deseurilor, producerea de zgomote peste limitele admise, datorate functionarii dispozitivelor de compactare; sa stabileasca amplasamente care sa permita accesul mijloacelor auto pentru preluarea si transportul deseurilor colectate; sa furnizeze informatii privind avantajele si dezavantajele utilizarii automatelor outdoor din punct de vedere  al costurilor de achizitie, mentenanta si gestionare a sistemului.  Castigatorul licitatiei pentru realizarea studiului de fezabilitate va fi aflat la sfarsitul lunii noiembrie.


Pretul unui automat de reciclare porneste de la 20.000 euroNe-am interesat cat ar costa un „automat outodoor pentru reciclarea deseurilor”. Conform datelor obtinute de la o firma de profil, un automat cu functiune de sortare pentru doar doua tipuri de materiale, prevazut cu compactor, costa 18.485 euro, fara TVA.  Mai sunt disponibile si dotari suplimentare, care variaza intre 400 si 4.500 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *