Efectele secundare ale unor legume

Efectele secundare ale unor legume
Efectele secundare ale unor legume
Efectele secundare ale unor legume

Consumul de legume este benefic pentru organismul nostru, nimeni nu poate nega acest lucru. Am fost invatati de cand eram mici sa mancam legume si ni s-a spus despre efectele pozitive ale acestora. Cu toate acestea, consumul anumitor vegetale poate avea efecte secundare ciudate.

Legume precum cartofii, sfecla, rosiile, sparanghelul sau dovlecelul pot schimba culoarea pielii sau culoarea si mirosul urinei, potrivit Environmental Graffiti.

Morcovii, ca si o multime de alte legume, contin carotenoide, pigmenti organici care absorb lumina si au rolul de antioxidanti. Carotenoidele ar trebui sa fie o componenta importanta din dieta noastra, pentru ca previn arsurile de piele provocate de razele solare si dau tenului o nuanta sanatoasa.

Consumul de morcovi in exces poate face insa ca pielea noastra sa devina portocalie, boala denumita carotenemie fiind prezenta in special la copii (care mananca o serie de legume sub forma de piure). Aceasta boala mai apare si la persoanele care mananca morcovi, portocale si dovleci in cantitati foarte mari.

In cazul in care pielea devine portocalie, se recomanda scaderea consumului de alimente bogate in caroten. Aceasta masura va face ca pielea sa revina la culoarea ei naturala.

Exista insa o boala rara care se manifesta prin incapacitatea ficatului de a transforma carotenul in vitamina A. In aceste cazuri, pielea ramane portocalie pentru mai mult timp, iar sistemul imunitar poate fi slabit.

Sfecla rosie nu este probabil cea mai populara leguma, dar, daca este consumata in cantitati mari, urina devine rosie. Aceasta boala se numeste beturie si este provocata de un pigment aflat in sfecla rosie.

Aceasta boala nu apare insa in cazul tuturor persoanelor care consuma cantitati ridicate de sfecla rosie: numai 10% – 14% dintre persoanele care consuma sfecla in exces se imbolnavesc de beturie.

Rosiile produc si ele reactii fizice ciudate: consumate in cantitati mari dau pielii o nuanta portocalie, pentru ca au in structura lor un pigment numit licopen. Insa nuanta portocoalie a pielii ca urmare a consumului de rosii apare numai cand se consuma aproximativ doi litri de suc de rosii in fiecare zi pentru o lunga perioada de timp.

In plus, consumul ridicat de rosii poate avea ca rezultat o doza mare de vitamina C in sange. Organismul nostru poate procesa o cantitate limitata de vitamina C, iar consumul de rosii in cantitate exagerata, alaturi de alte alimente bogate in vitamina C, poate provoca o senzatie de greata.

Sparangelul este probabil cea mai ciudata leguma, consumul acestuia avand ca rezultat schimbarea mirosului urinei. La 15 minute dupa ce se consuma sparanghel, urina capata un miros intepator, din cauza mercaptanului, o substanta organica ce are un miros urat.

In timp ce organismul nostru proceseaza sparanghelul, elibereaza aminoacizi ce contin sulf, care au un miros caracteristic. Nu toti consumatorii de sparanghel percep acest miros, ci numai un procent cuprins intre 25% si 50% din populatie. Acest lucru se explica prin faptul ca nu toate persoanele au genele corespunzatoare pentru a detecta acest miros.

Dovleacul nu este nici el inofensiv, pentru ca in momentul in care este taiat ne poate afecta pielea, cauzand boala numita dermatita Cucurbita moschata.

In timp ce este taiat dovleacul, pielea noastra poate deveni uscata, tare si cu asperitati. Aparitia acestei forme de dermatita este cauzata de sucul dovleacului, care contine o serie de substante daunatoare pielii. Se recomanda folosirea unor manusi in momentul in care aceasta leguma este taiata pentru a fi gatita, scrie ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *