UE ar putea economisi 250 miliarde de euro pana in 2030 prin reducerea consumului de energie

UE ar putea economisi 250 miliarde de euro pân? în 2030 prin reducerea consumului de energie
UE ar putea economisi 250 miliarde de euro pana in 2030 prin reducerea consumului de energie
UE ar putea economisi 250 miliarde de euro pana in 2030 prin reducerea consumului de energie

Uniunea Europeana (UE) ar putea economisi 250 miliarde de euro daca, pana in 2030, si-ar reduce consumul de energie cu 35% fata de nivelul din 2005, se arata intr-un raport comandat de grupurile de presiune ecologiste, citat de Euractiv.

Alte 200 miliarde de euro ar putea fi economisite anual daca UE si-ar impune, in mod voluntar, ca pana in 2020 sa consume cu 20% mai putina energie decat se estima in 2005.

Suma este una considerabila, echivalenta cu Produsul Intern Brut al Danemarcei, insa conform tendintelor actuale, UE va economisi numai 17% pana in 2020.

„In pofida beneficiilor ce iau forma unor facturi mai mici la energie si a noi locuri de munca, guvernele sunt neperformante cand vine vorba de implementarea unor masuri care sa reduca consumul de energie. Aceleasi masuri ar fi eficace si in reducerea emisiilor si in lupta cu incalzirea globala”, declara pentru Euractiv Brook Railey, specialist in eficienta energetica al Friends of the Earth Europa, subliniind ca UE trebuie sa faca din reducerea consumului de energie o prioritate si sa stabileasca tinte obligatorii pentru 2020 si 2030.

Reducerea consumului de energie ar reduce cererea si, implicit, preturile la energie si electricitate. In plus, o reducere de 6% a consumului de gaz natural in UE ar face inutila constructia conductei Nabucco, astfel economisindu-se alte 12-15 miliarde de euro, se mai arata in raport.

In prezent, 80% din consumul de combustibili primari al UE este asigurat de combustibilii fosili, proveniti in mare parte din import.

Potrivit unui scenariu care sa urmeze tendintele actuale din raport, consumul de energie ar urma sa se aprecieze cu 12% in perioada 2005-2020, iar dependenta de importuri sa ajunga la 66%, fata de 53%, nivelul actual.

Pe fondul reducerii activitatilor economice, in ultimii patru ani, Romania si-a redus consumul de energie cu 10%, iar in ceea ce priveste eficienta energetica, se situeaza, cu un grad de dependenta de doar 21%, pe locul al treilea, in urma Danemarcei si Estoniei.

Raportul citat de Euractiv a fost intocmit de compania de consultanta energetica Ecofys la solicitarea retelei Friends of the Earth Europe and the Climate Action si evidentiaza trei beneficiu majore ale eficientei energetice: reducerea costurilor pentru industrie si consumatori, crearea de noi locuri de munca si scaderea dependentei de combustibilii fosili din import.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *