Energie cu panouri fotovoltaice pentru casele izolate din Poiana Stampei

Valvis ia 5,4 mil. euro de la Banca Romaneasca pentru un parc fotovoltaic in Calarasi
Energie cu panouri fotovoltaice pentru casele izolate din Poiana Stampei

Peste zece familii din comuna Poiana Stampei nu au si nu au avut niciodata energie electrica pentru ca locuiesc in zone izolate. Acesti locuitori nu mai gasesc sa-si cumpere gaz lampant si sticle pentru lampi, motiv pentru care stau la lumina lumanarii.

Autoritatile locale sunt interesate de sursele de energie alternativa, pentru locuinte neelectrificate. Experimental, cu sprijinul Primariei comunei Poiana Stampei, au fost montate trei sisteme electrice independente cu panouri fotovoltaice pentru asigurarea energiei electrice in trei gospodarii.

Sistemul asigura alimentarea 24 de ore din 24 a consumatorilor casnici pentru un televizor, un fier de calcat, incarcarea unui telefon mobil sau necesarul de energie pentru doua-trei becuri economice.

Primarul din Poiana Stampei, Vilut Mezdrea, ne-a declarat: „In urma cu patru-cinci ani erau aproape 40 de locuinte neelectrificate in comuna noastra. Unde s-a putut, cu eforturi considerabile, am extins reteaua electrica, iar la trei locuinte am montat panouri fotovoltaice. Mai sunt peste zece locuinte izolate, la mare distanta de un punct de transformare a energiei electrice sau de reteaua electrica, care nu pot fi racordate deocamdata la reteaua electrica. Cu un ajutor din partea Primariei comunei Poiana Stampei s-au montat panouri fotovoltaice care produc energie electrica, energie verde. In momentul de fata este o mare realizare pentru locuitorii acestor case izolate, pentru ca pentru a incarca telefonul mobil sau a viziona o emisiune la televizor trebuiau sa mearga la vecinii care se aflau la distante destul de mari. In primul rand au energie electrica, apoi nu platesc aceasta energie produsa de panourile solare. Experimental, anul acesta am montat aceste panouri pe trei locuinte, vedem cum se vor comporta pana in primavara, si daca rezultatul este bun, vom extinde acest sistem de asigurare a energiei electrice.”

Vilut Mezdrea spune ca initiativa a venit din partea primarie, dar cel mai mare sprijin l-a primit de la cetateni pentru ca au fost de acord sa monteze aceste panouri solare pe acoperisul locuintelor.

Din cele trei locuinte cu panouri fotovoltaice, doua sunt amplasate in catunul Poancea din satul Alexeni si una in Turbarie. Primarul Vilut Mezdrea a precizat ca sistemul de panouri pentru o locuinta a costat in jur de 3.000 de lei, iar o parte din aceste cheltuieli au fost subventionate de primarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *