Energiile alternative, solutii pentru perioadele de criza

Eoliene
Eoliene
Energiile alternative, solutii pentru perioadele de criza

Cat te costa sa platesti putin pe energia electrica

Folosirea energiilor alternative este o solutie inca discutabila pentru consumatorii casnici, acestia fiind sceptici in ceea ce priveste achizitionarea unor instalatii noi de producere a energiei. Iar cauzele ar fi mai multe: fie ca nu au suficienti bani sa faca o astfel de investitie (sau pentru asigurarea cofinantarii, in cazul unor proiecte finantate in mare proportie din fonduri europene), fie ca pur si simplu nu au incredere ca astfel de instalatii sunt intr-adevar rentabile. Cert este ca, desi reduc considerabil costurile la energie electrica sau termica, noile sisteme nu pot asigura fara intrerupere ceea ce consuma acum un locuitor obisnuit. Deci, daca cineva isi doreste sa faca o astfel de achizitie se poate gandi sa foloseasca mai putina energie, asigurandu-si astfel independenta fata de sistemul centralizat.

Care sunt cele mai rentabile instalatii de energie alternativa

La ora actuala, consumatorii casnici pot folosi patru tipuri de instalatii de producere a energiei electrice si termice, unele foarte rentabile, altele care nu pot functiona decat pe perioada verii sau in anumite conditii meteo. Pe piata din Romania sunt scoase spre vanzare: panouri solare, unele depasind un pic 60 de milioane de lei, pompe de caldura, al caror pret este undeva la 100 de milioane, insa functionabile pe perioada iernii, sau instalatii de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

„Cele mai eficiente surse de energie regenerabila pentru consumatorii casnici sunt pompele de caldura si solarele, iar deloc rentabile sunt instalatiile eoliene care sunt foarte costisitoare si functioneaza cu intermitente. Pompele de caldura presupun realizarea unor foraje, dar si alte lucrari pentru ca aceste pompe sunt de fapt niste sonde care preiau din caldura din sol si este una dintre tehnologiile cele mai noi. Sigur, o alta varianta este cea a centralelor pe peleti, care sunt si ceva mai ieftine decat pompele de caldura. Avantajul panourilor solare este ca oamenii isi pot procura apa calda foarte usor, fara bani, dezavantajul fiind ca nu prea dau randament iarna. Este foarte adevarat ca exista si varianta imbunatatita a panourilor solare, adica panourile fotovoltaice. Acelea functioneaza si la temperaturi destul de scazute, dar evident sunt mai scumpe”, a declarat Viorica Bisca, director al Agentiei de Protectie a Mediului Tulcea.

Subventii anuale pentru o parte dintre instalatiile alternative de energie

In ultimii doi ani, astfel de investitii destinate consumatorilor casnice au fost subventionate de catre stat, prin asa numitul program „Casa Verde”, derulat de catre Ministerul Mediului prin Administratia Fondului pentru Mediu. Anul acesta reprezentantii institutiilor de mediu asteapta inca redeschiderea acestuia.

Programul, care se adreseaza exclusiv persoanelor fizice, consta in acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, in functie de tipul instalatiei, astfel: pana la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare; pana la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de caldura si pana la 6.000 lei pentru instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

In prima sesiune de finantare, suma alocata judetului Tulcea pentru achizitionarea sistemelor ecologice de incalzire a fost de aproape 2 milioane de RON, iar de la lansarea programului „Casa Verde”, la au fost inregistrate 178 de dosare.

„Cele mai multe solicitari le-am avut pentru panourile solare, si asta pentru ca Ministerul Mediului a alocat cate 6 mii de lei si au fost destule cazuri cand suma pe care omul o cheltuia era cu foarte putin peste o mie de lei, maxim 2 mii de lei. Au fost si cazuri cand investitia a fost mai mare, dar si contributia solicitantilor a fost mai mare. Totusi, daca in prima sesiune, de acum doi ani, oamenii nu prea aveau incredere in acest program, in a doua sesiune au venit mult mai multi pentru ca au vazut ca si banii de la Administratia Fondului pentru Mediu se dau repede, adica in maxim o luna. Acum ne intreaba daca nu se deschide o noua sesiune, iar acest lucru il vom sti abia cand Ministerul Mediului ne anunta”, a mai pecizat Viorica Bisca.

„Dupa viforul de asta iarna, unele localitati fiind lasate fara lumina, multi locuitori din acele locuri au devenit foarte interesati de astfel de investitii si ne-au intrebat de procedurile pentru achizitionarea unor turbine eoliene mici. Din pacate, prin programul Casa Verde nu se acorda bani pentru eoliene. Insa pe panouri solare oamenii sunt din ce in ce mai interesati pentru ca banii vin foarte repede”, a mai precizat directorul APM.

Agentii economici se gandesc sa isi reduca pretul energiei

Potrivit aceleasi surse, in judetul Tulcea sunt deja doi investitori care folosesc eoliene de capacitate mica, reducandu-si considerabil costul energiei electrice.

„Acea energie produsa de agentii economici intra in reteaua energetica nationala, dar energia pe care el o consuma nu o mai plateste, pentru ca se ia in calcul ceea ce ei furnizeaza sistemului national. Sigur, ei nu pot renunta la sistemul centralizat de energie pentru ca o astfel de turbina nu produce non stop energie si atunci exista riscul sa ramana fara lumina. Solutia este urmatoarea: se ia in calcul ceea ce agentul economic consuma pe parcursul unui an, si cineva trebuie sa-i dimensioneze o turbina care sa produca pe an cantitatea aceea de energie pe care o foloseste. Costul energiei ar scadea considerabil, daca nu in totalitate. Nu este insa si cazul consumatorilor casnici, dar este solutia fericita pe care au gasit-o micii intreprinzatori care pot accesa fonduri din Fondul de Mediu”, a precizat directorul Agentiei de Protectie a Mediului Tulcea.

Independenta energetica, sau cel putin reducerea costurilor pentru energia electrica, este o solutie pe care in cativa ani consumatorii casnici o vor lua in calcul, asa cum de altfel se intampla si in statele din Vestul Europei. Aceasta avand in vedere cresterea costului energiei termice pe care ei o platesc si care se va resimti si mai mult in bugetele lor incepand de anul viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *