Cancelarul Austriei Werner Faymann anticipeaza o „campanie anti-nucleara” europeana

Cancelarul Austriei Werner Faymann anticipeaza o "campanie anti-nucleara" europeana

Cancelarul Austriei Werner Faymann anticipeaza o „campanie anti-nucleara” europeana, care ar trebui sa inceapa in acest an cu strangerea de semnaturi in sase state membre, cu obiectivul pe termen lung de inchidere a tuturor centralelor nucleare din UE, transmite Reuters.
De vanzare teren pentru casa cu vedere la Padurea Baneasa. In rate, fara dobanda!

Conform Tratatului de la Lisabona, petitiile care strang cel putin un milion de semnaturi pot deveni propuneri legislative promovate de Comisia Europeana, Faymann anticipand ca reglementarile care faciliteaza acest proces ar trebui ratificate in iunie, potrivit Mediafax.
Astfel ar trebui sa castige teren activistii impotriva energiei nucleare, considera premierul austriac.
„Ma astept ca aceasta campanie sa inceapa in toamna, cu promovarea petitiei in cel putin sase state UE. Scopul este o renuntare la nivel european la strategia nucleara, adica o Uniune Europeana fara centrale nucleare. Va fi un drum lung”, a declarat Faymann intr-un interviu publicat luni de ziarul Oesterreich.
Austria este unul dintre cei mai vehementi opozanti ai strategiei nucleare si a interzis constructia de centrale nucleare in 1974.
Dezastrul de anul trecut din Japonia a intarit opozitia activistilor impotriva energiei nucleare, guvernul german anuntand inchiderea treptata a tuturor unitatilor de acest tip pana in 2022.
In acelasi timp, divergentele de la varful UE privind strategia nucleara s-au adancit mai mult ca niciodata in urma dezastrului de la Fukushima.
Intr-un alt interviu, ministrul austriac al Mediului Nikolaus Berlakovich a declarat pentru Oesterreich ca Austria nu va mai importa energie electrica generata in centrale nucleare dupa ce productia autohtona de energie din surse regenerabile va ajunge la un nivel care va permite tarii sa devina exportator, obiectiv stabilit pentru 2014-2015.
Romania detine o singura centrala nucleara, la Cernavoda, cu doua reactoare operationale. Unitatea este controlata de Ministerul Economiei, prin compania de stat Nuclearelectrica. Un consortiu format din Nuclearelectrica, Enel si ArcelorMittal Galati este insarcinat cu constructia a inca doua reactoare, pentru a dubla capacitatea centralei.
Procedurile de atragere a investitorilor pentru constructia unitatilor 3 si 4 au inceput in 2006. Potrivit planurilor de la acea data ale Guvernului, constructia celor doua reactoare ar fi trebuit sa inceapa in 2009 si sa se incheie in 2014-2015.
In prezent, compania cauta noi actionari pentru continuarea proiectului de constructie a reactoarelor 3 si 4 de la CNE dupa ce grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF SUEZ (Franta-Belgia), care au semnat acordul de investitii in 2008, s-au retras din proiect.
Centrala de la Cernavoda asigura aproape 20% din consumul national de energie electrica.
Aproape 30% din consumul de energie din UE este asigurat de centrale nucleare, potrivit datelor Euratom, iar conform Tratatului de la Lisabona sursele de alimentare cu energie sunt o chestiune reglementata la nivel national, fara posibilitatea de interventie a Comisiei Europene.
Franta are de departe cele mai multe reactoare nucleare din UE, aproximativ 60 de unitati. Potrivit datelor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica la nivelul anului 2010, Marea Britanie are 19 reactoare, Germania 17, Suedia 10, Spania 8, Belgia 7, Cehia 6, Slovacia, Ungaria si Finlanda cate 4, Romania si Bulgaria cate doua, iar Slovenia si Olanda cate unul.
La nivel mondial, SUA are cel mai mare numar de reactoare nucleare, respectiv 104, urmata de Franta si Japonia (54), Rusia (31), Coreea de Sud (20), Marea Britanie, India si Canada (cate 18), Germania, respectiv Ucraina (15).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *