Sudul Romaniei se transforma in desert

Sudul Romaniei se transforma in desert

Zona manoasa inainte de 1989, „Sahara Olteniei” se lupta cu expansiunea nisipului. Cauza: dupa Revolutie, a inceput jaful. Localnicii au distrus sistemele de irigatii si au pus la pamant paduri intregi.

Numai in Dolj sunt peste 100.000 de hectare in curs de aridizare, zona cunoscuta, istoric, drept „Sahara Olteniei” – un triunghi, pe harta, intre Craiova, Calafat si Corabia. Duminica, de la ora 18.30,in cadrul campaniei „Romania din interior”, Digi24 descifreaza de cand dureaza fenomenul. Raspunsul este, ca in cazul majoritatii problemelor cu care se confrunta Romania acum, dupa Revolutie. Inainte de 1989, autoritatile au reusit sa transforme pamantul nisipos intr-un paradis agricol.

Pentru a stopa expansiunea nisipurilor, in anii 70, au fost plantate, pe mii de hectare, perdele forestiere care opreau spulberarea nisipului. Tot atunci a fost pus in practica, din banii Bancii Mondiale, sistemul de irigatii Sadova-Corabia, care, in conditii de seceta, aducea apa pe 400.000 de hectare. Intreaga structura agricola, inspirata de modelul californian de agricultura irigata in desert, producea mii de tone de fructe, legume, cereale, multe pentru export.

„Ce s-a incercat sa se faca? In primul rand ca nu poti sa tii un teritoriu cu o asa suprafata, de sute de mii de hectare, sa-l tii nefolosit. Si atunci cercetarile au dovedit ca pe langa folosirea speciilor forestiere de tipul salcamului, poti sa practici culturi care sa-ti aduca mari beneficii. Poti, de exemplu, sa amenajezi livezi – si aici au existat livezi deosebite de ciresi, de visini, de piersici etc. – poti sa folosesti chiar si pentru legumicultura. Dar poti sa folosesti vita de vie”, a explicat Calin Danut, cercetator in cadrul Institutului de Geografie al Academiei Romane.

In „Sahara Olteniei”, reporterii „Romania din interior” au aflat cum a ajuns o zona manoasa inainte de 1989 sa se lupte astazi din nou cu expansiunea nisipului. Reteta e una deja clasica in Romania: dupa Revolutie, a inceput jaful. Localnicii au distrus sistemele de irigatii si au pus la pamant paduri intregi. „Alaturi de jaful din perdelele forestiere, sistemul de irigatii a cazut prada dezinteresului. Nu numai al locuitorilor, ci si al tuturor politicienilor care au trecut prin acest spatiu. Oamenii au vina! Au vrut sa duca ceva acasa. Au furat tevile de irigatii, au furat motoarele, au dus la fier vechi, acum ne intrebam ce se intampla. Acum, din nefericire, senzatia mea – si nu vreau sa supar pe nimeni – este de parasire”, a adaugat Calin Danut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *