Expert: Republica Moldova are nevoie ca de aer de o uzina pentru reciclarea deseurilor menajere

Expert: Republica Moldova are nevoie ca de aer de o uzina pentru reciclarea deseurilor menajere
Expert: Republica Moldova are nevoie ca de aer de o uzina pentru reciclarea deseurilor menajere

„Constructia unei intreprinderi de reciclare in Moldova este frinata numai din cauza ca nu exista un cadrul legislativ in domeniul colectarii si reciclarii deseurilor menajere. Noi practic stam pe bani, insa deocamdata nu putem sa-i obtinem”. Astfel a comentat pentru NOI.md situatia din acest domeniu presedintele Asociatiei pentru Reciclarea Deseurilor Electrice si Electronice din Moldova, Iulian Gamureac.

Interlocutorul a precizat ca „in tara deja peste 30 de agenti economici se ocupa de colectarea deseurilor, pe care dupa sortare le vind”. „Doar citeva firme, inclusiv asociatia pe care o conduc, se ocupa de colectarea si transmiterea deseurilor pentru reciclare ecologica. Mai precis, pina acum noi colectam de la populatie deseuri electrice si electronice, dupa care le expediam la reciclare in Romania. Din acest an ne vom ocupa de colectarea aproape a tuturor felurilor de deseuri”.

„Noi in Moldova pur si simplu in mod stupid ardem anvelopele de automobile, care ar putea servi in calitate de materie prima excelenta pentru fabricarea benzilor de alergare si altor marfuri utile. Cauciucul la noi in genere nu se recicleaza, la fel si sticla tehnica, care ar putea servi in calitate de material pentru productia placilor de trotuar, ceea ce ar reduce semnificativ costul lor de pret. Noi nu reciclam cutiile de conserve si lampile luminiscente, care pot fi reciclate destul de convenabil, la fel ca in Romania, nemaivorbind de intreaga Europa”, a subliniat expertul.

Potrivit lui Iulian Gamureac, „nu este mare lucru de construit, pentru inceput, o uzina de reciclare a deseurilor cu investitii de 10 milioane de euro”. „Aceasta uzina ne va permite nu doar sa reciclam deseurile noastre in diferita materie prima, dar si sa salvam Moldova de o catastrofa ecologica. De mentionat, ca exista si un investitor strain dispus sa investeasca in aceasta afacere. Numai ca cine va investi bani in lipsa unui cadru legislativ in domeniul respectiv?! Trebuie de precizat ca un proiect de lege in acest sens a fost elaborat de Ministerul Mediului inca anul trecut, insa documentul asa si nu a ajuns in Parlament.

De fapt, nu trebuie sa inventam bicicleta, or, directivele de recomandare ale UE in acest domeniu deja sint implementate in Romania, asa ca nici nu e nevoie sa le traducem din engleza. Asteptam investirea noului guvern si deciziile lor in aceasta directie. Si atunci sint convins ca carul se va urni din loc”, a conchis Gamureac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *