Exploatarea de cupru de la Rosia Poieni, aproape de un dezastru ecologic

Zona din apropierea exploatarii de cupru de la Rosia Poieni sta sub amenintarea unui dezastru ecologic. Prefectul de Alba, Stefan Bardan, a adus in atentia Guvernului situatia periculoasa de la cariera de cupru. „Inca la ora asta situatia este stabila, dar este o bomba ecologica”, a spus Bardan la inceputul sedintei de Guvern de miercuri, 29 iulie.Rosia Poieni

„Am informat si Ministerul de Interne, Ministerul Economiei si Ministerul Mediului despre exploatarea de cupru de la Rosia Poieni. Acea firma care a avut contractul de colaborare cu firma de stat CupruMin a renuntat la contract, s-a retras, nu mai fac neutralizarea. De fapt, aici avem problema”, a afirmat prefectul de Alba.

Doar zece zile poate fi tinuta situatia sub control

Cariera, aflata in apropiere de Rosia Montana in Muntii Apuseni, reprezinta un pericol dupa ce firma Energomineral care trebuia sa faca procedurile de ecologizare si neutralizare a renuntat la contractul pe care il avea incheiat cu statul. Mai precis, SC Energomineral Bucuresti, care a exploatat si valorificat cuprul din cariera Rosia Poieni, a renuntat la un contract de cooperare incheiat in vara anului 2007 cu SC Cuprumin SA Abrud. „Din acest moment, este obligatia firmei de stat, unde actionar este statul”, a precizat Stefan Bardan. Practic, responsabilitatea ecologizarii trebuie preluata de stat, prin Cuprumin. Pentru ecologizarea carierei, trebuie achizitionate cantitati mari de var. „Am facut rost de var gratuit pentru inca zece zile”, a precizat prefectul de Alba.

Apele acide provenite din exploatarea de cupru se scurg de pe haldele de steril in iazul de decantare Valea Sesei. In cazul unor ploi torentiale, raul Aries, aflat in apropiere, ar putea fi puternic poluat, apele putand ajunge rapid si in raul Mures. Acesta este si motivul pentru care apele acide trebuie, in permanenta, neutralizate cu var.

Situatia de la Rosia Poieni s-a aflat si in atentia presedintelui Traian Basescu, acesta efectuand o vizita in zona, pe la mijlocul lunii iulie.

Sursa: HotNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *