Firma din Gorj, implicata in „disparitia” unei paduri

Firm? din Gorj, implicat? în "dispari?ia" unei p?duri
Firma din Gorj, implicata in "disparitia" unei paduri
Firma din Gorj, implicata in „disparitia” unei paduri

Politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor au efectuat ieri sase perchezitii in trei judete din tara, respectiv Timis, Mehedinti si Gorj, verificarile fiind facute la mai multe firme implicate intr-un dosar ce vizeaza „disparitia” unei paduri de 73 de hectare din comuna timiseana Cenad. Prejudiciul este estimat la aproximativ 1 milion de lei, bani pe care Primaria Cenad i-a platit firmei TPSUT Mehedinti, cunoscuta pentru plantarile de sute de mii de euro de salcami de pe haldele de steril ale Complexului Oltenia, in colaborare cu o societate din Plopsoru, Tataion SRL. Firma, alaturi de subcontractantele sale din Gorj si Timis, trebuia sa planteze stejari pe 73 de hectare de teren din Cenad, insa a executat lucrarea atat de prost incat, dupa un an, toti cei 350.000 de puieti s-au uscat. Padurea care trebuia sa se regaseasca acum pe terenul respectiv nu exista.

Sase perchezitii in judetele Timis, Gorj si Mehedinti la sediile unor societati comerciale ai caror administratori sunt banuiti de savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu, intr-un caz vizand accesarea de fonduri europene, au fost efectuate, ieri dimineata de politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor. Prejudiciul creat este estimat la 1.035.000 de lei.

Afacere demascata

Totul a pornit de la un control al Curtii de Conturi, de anul trecut, care a scos la iveala faptul ca in judetul Timis, la Cenad, s-a plantat, in 2011, o padure de 73 de hectare care nu exista, toti cei 350.000 de puieti uscandu-se. Primaria Cenad a fost finantata in acest proiect de Fondul National de Mediu pentru a planta stejari. In locul padurii au ramas doar bete uscate. Executia lucrarii a fost castigata de SC Transport Prestari Servicii cu Utilaje Terasiere (TPSUT) Mehedinti SA, companie condusa omul de afaceri Dan Balan, „abonata” la momentul respectiv la banii alocati de Guvern pentru impaduriri.
Unde-i padurea?

In februarie, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Timisoara a dispus inceperea urmaririi penale in acest dosar in care se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu, pentru modul defectuos in care s-a derulat proiectul „Imbunatatirea calitatii mediului, prin impadurirea terenurilor agricole degradate constituite in perimetrul de ameliorare a comunei Cenad, judetul Timis”. In martie, politistii au efectuat o prima perchezitie la Primaria Cenad. Functionarii publici sunt banuiti ca au accesat 2.000.0000 de lei, in baza proiectului ce viza impadurirea unor suprafete de teren, iar potrivit raportului intocmit de Curtea de Conturi Timis, investitia nu s-ar fi materializat.

Primarul comunei da vina pe seceta

Firma avea de executat „plantari si intretinere”, conform contractului, pana in 2016. De patru ani, insa, nimeni nu a mai vazut picior de reprezentant al ei pe la Cenad. Una peste alta, autoritatile locale dau explicatii uluitoare pentru disparitia padurii: a venit seceta si puietii s-au uscat. „Receptia finala urma sa aiba loc in 2016. In mai 2012, comisia a verificat stadiul plantatiei, rezultand un procent de prindere de 82%. Apoi a venit seceta si peste 300.000 de copaci s-au uscat”, este explicatia halucinanta a lui Nicolae Craciun, primarul din Cenad.

TPSUT, abonata la impaduririle din minerit

Societatea mehedinteana TPSUT, condusa de omul de afaceri Dan Balan, este cunoscuta in Gorj pentru afacerile pe care le-a facut cu impaduririle. In doi ani, societatea a incasat peste 1,5 milioane de euro de la fostele Complexuri Energetice Turceni si Rovinari precum si de la fosta Societate Nationala a Lignitului Oltenia, pentru a impaduri cu salcami haldele de steril din spatele exploatarilor miniere. In urma unui control facut in 2012, la una din lucrarile de impadurire, s-au descoperit, la unul din subcontractantii acestei firme, muncitori la negru, societatea fiind amendata. In Gorj, firma TPSUT Mehedinti a lucrat in colaborare cu o societate din Plopsoru, denumita Tataion SRL, patronata de un tanar de 26 de ani, Adrian Costel Vlasceanu, nepotul sefului ITRSV Valcea. Deocamdata nu se stie daca si la pseudo-impadurirea de la Timis a participat si Tataion SRL, insa perchezitiile facute in Gorj indica faptul ca fie ea, fie un alt colaborator al TPSUT din judet au plantat „bete uscate” in valoare de 1 milion de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *