Chevron a terminat explorarea la Pungesti!

Chevron a terminat explorarea la Pungesti!
Chevron a terminat explorarea la Pungesti!

Compania Chevron a anuntat printr-un comunicat de presã cã explorarea gazelor de sist la Pungesti a fost finalizatã. Conform avizului de mediu, dat doar pentru explorare, in acest moment compania ar trebui sã-si demonteze sonda. Evident, asta nu se va intampla deoarece toate actiunile derulate de Chevron la Pungesti au fost de fatadã. Conform unor surse din interior, Chevron nu a urmãrit altceva decat sã demonstreze cã explorarea este o operatiune inofesivã fatã de mediu. Practic, acestia s-au prefãcut cã exploreazã pentru a da un exemplu pozitiv in vederea montãrii celor 2800 de sonde planificate pentru judetul Vaslui. Altfel spus, tactica Chevron este simplã: vedeti cã nu s-a intamplat nimic periculos la Pungesti? Haideti sã montãm si celelalte sonde!

Nu intamplãtor, ultimii presedinti si premieri ai Romaniei au avut consultanti PR din SUA. In aceastã tarã sunt cei mai buni specialisti in manipularea opiniei publice. O astfel de manipulare a fost planificatã de acum cateva luni, atunci cand Chevron a intampinat rezistenta pungestenilor. Sefii acestei companii au realizat atunci cã exploatarea gazelor de sist in Romania nu va fi asa simplã de fãcut precum in Africa. (A nu se uita cã Thomas Holst, cel care conduce operatiunile in tara noastrã, vine aici dupã o altã misiune asemãnãtoare indeplinitã in Angola.) In aceste conditii, dupã scandalul de la Pungesti, Chevron nu si-a permis sã forteze nota, chiar dacã in plan mai erau incã douã sonde care trebuiau sã fie ridicate imediat dupã cea de la Pungesti: una la Bãcesti si cealaltã la Puiesti. Avand in vedere cã doar o singurã sondã a adus grave prejudicii de imagine atat firmei Chevron cat si Guvernului Romaniei, era clar cã trei sonde ar fi triplat aceste inconveniente. Opozitia puternicã a pungestenilor si activistilor de mediu i-au convins pe sefii Chevron sã adopte “planul B”.

Guvernul Romaniei, in genunchi in fata Chevron

Prima sondã a fost montatã in judetul Vaslui dupã multe manifestãri si opozitii ale opiniei publice. In ciuda faptului cã localnicii si-au manifestat opozitia, Guvernul Romaniei a preferat sã sacrifice cetãtenii din aceastã zonã, instituind un regim de teroare. Legislatia tãrii, aliniatã la cea a tãrilor europene, nu permite abuzurile fortelor de ordine asupra cetãtenilor care nu fac altceva decat sã-si exercite dreptul la liberã exprimare. Astfel incat, a fost nevoie de un “artificiu legislativ”. Negãsind o jutificare legalã pentru mãsurile abuzive ale jandarmilor, sefii din MAI au apelat la un ordin vechi dat in 2010 de fostul ministru Vasile Blaga. Asa a fost instauratã celebra “zonã specialã de sigurantã publicã”. Foarte putini stiu cã acest ordin se aplicã in conditii care nu a nicio legãturã cu ceea ce s-a intamplat la Pungesti. Iatã cum sunã ordinul: Constituirea zonei speciale de sigurantã publicã are loc atunci cand pe un spatiu restrans se concentreaza un fenomen infractional – violente,,, trafic si consum de droguri,, prostitutie etc.

In Pungesti, nu s-a constatat amplificarea prostitutiei, traficului de droguri, iar singura violentã comisã a fost distrugerea unui gard! Totusi aici a fost aplicat acest ordin din 2010 si cu aceastã umbrelã legalã extrem de subredã, fortele de ordine si-au permis abuzuri incredibile: bãtrani si copii bãtuti, interzicerea accesului presei si multe altele. Pentru aceste abuzuri, Guvernul Ponta a plãtit destul de mult. Televiziunile centrale, inclusiv cea nationalã, au fãcut reportaje cu anomalia de la Pungesti, concluzia in aceste reportaje fiind una singurã: abuz al fortelor de ordine. Deocamdatã, Guvernul Ponta nu plãteste decat la capitolul imagine. Nu se stie care e avantajul Guvernului, a politicienilor care momentan sunt la putere, dar este sigur cã au riscat mult! Pur si simplu, s-au fãcut pres in fata americanilor de la Chevron!

PR-ul Chevron intrã in actiune

Cand spunem la PR-ul Chevron nu ne referim la amãratii din Romania care au impãrtit pliante, biciclete si au intermediat contracte de publicitate cu organele media. Este vorba de un plan bine pus la punct de la inceput si panã la sfarsit. Ideea ese simplã! Chevron a vrut sã demonstreze cã o sondã de explorare este absolut inofensivã pentru mediu. In fapt, riscurile de mediu in aceastã primã fazã sunt minime. Chevron mizeazã, insã, pe confuzia creatã in randul populatiei intre cele douã cuvinte: explorare si exploatare. De aceea au instalat aceastã primã la Pungesti, au mimat operatiunile si a dat verdictul: am terminat explorarea la Pungesti, nu s-a intampla nimic periculos pentru mediu, asa cã mai avem aproape 3000 de sonde de montat in judetul Vaslui. Ati vãzut cã la Pungesti nu s-a intamplat nimic asa cã nu aveti de ce sã vã speriati!

SEMNALUL

Iatã comunicatul de presã emis de Chevron

“Chevron anuntã cã activitãtile de foraj de explorare au fost finalizate la sonda sa din apropierea satului Silistea, judetul Vaslui. Activitãtile de foraj au fost demarate la inceputul lunii mai 2014, dupã efectuarea tuturor verificãrilor de sigurantã si performantã, si au fost finalizate fãrã incidente. In prezent, Chevron analizeazã informatiile obtinute atat pe parcursul operatiunilor de foraj cat si in urma investigatiilor geo-fizice de sondã, pentru a intelege potentialul de resurse de gaze naturale din argilite”.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente