Trei parcuri solare au fost anuntate ca urmeaza sa se construiasca la Tarnaveni, dar nu s-au facut

Trei parcuri solare au fost anun?ate c? urmeaz? s? se construiasc? la Târn?veni, dar nu s-au f?cut
Trei parcuri solare au fost anuntate ca urmeaza sa se construiasca la Tarnaveni, dar nu s-au facut
Trei parcuri solare au fost anuntate ca urmeaza sa se construiasca la Tarnaveni, dar nu s-au facut

Parcurile solare pareau sa devina anii trecuti un adevarat El Dorado pentru investitori, dar si pentru comunitatea locala. Trei parcuri solare au fost anuntate ca urmeaza sa se construiasca la Tarnaveni, dar pana in prezent nu s-a mai finalizat niciunul dintre acestea. Cu exceptia parcului de la Raioasa pentru care s-a platit o garantie catre administratia locala, Tarnaveniul nu a avut niciun beneficiu de pe urma acestor posibile investitii. Iar acum administratia locala a actionat in instanta firma care intentiona construirea parcului de la Raioasa pentru rezilierea contractului din cauza nerespectarii clauzelor.

Ce s-a intamplat de fapt? 

Investitorii in energie verde au intampinat mari probleme dupa schimbarile legislative din domeniu.

Guvernul sprijina productia de energie din surse regenerabile prin acordarea de certificate verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea. Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli. Guvernul a operat insa cateva modificari in legislatie, modificari care au schimbat complet regulile jocului.

Cota anuala obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi a scazut de la 15% (cat era initial prevazut pentru anul 2014), la 11,1%. Ulterior modificarii legislative din acest an, aceste cote nu mai sunt specificate in lege, ci anual cotele sunt stabilite prin hotarare de Guvern, in baza propunerii ANRE, ceea ce, potrivit avocatului specializat in energie, aduce cu sine o lipsa de predictibilitate pentru investitorii in domeniu.

S-a redus numarul de certificate verzi 

Astfel, pentru producatorii care au fost acreditati pana la 31 decembrie 2013 au fost amanate de la tranzactionare o parte din certificatele verzi care le revenea pana in 2017. Amanarea tranzactionarii certificatelor verzi ar putea aduce o crestere substantiala a ofertei de certificate incepand cu 2017, cand acestea ar incepe sa fie recuperate. Acest fapt poate avea un efect negativ la nivel de pret, care oricum este si in prezent apropiat de limita inferioara. In acelasi timp, producatorii acreditati incepand cu 1 ianuarie 2014 primesc din start mai putine certificate verzi ca urmare a reducerii numarului acestora in baza rezultatelor analizei. Centralele fotovoltaice au inregistrat cea mai mare scadere de numar de certificate verzi, de la 6 la 3 certificate pe MWh. In cazul centralelor eoliene, numarul a scazut de la 2 la 1,5 pe MWh pana in 2017 si de la 1 la 0,75 pe MWh incepand cu 2018.

Durata de valabilitate a certificatelor verzi a scazut in 2014 de la 16 luni la 12 luni.

Toate aceste masuri au avut impact puternic asupra investitorilor in energie regenerabila. Spre exemplu, profitul CEZ s-a injumatatit.
La Tirnaveni au fost prognozate constructia a trei parcuri solare la Raioasa, langa cartierul 1 Decembrie 1918 si in zona combinatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *