Furia ca sentiment „ecologic”

Furia ca sentiment "ecologic"
Furia ca sentiment "ecologic"
Furia ca sentiment „ecologic”

Reactiile celor maniosi sau eruptiile furioase ale „suporterilor” acestui sentiment sunt manifestari instalate uneori pe neasteptate.

Asemenea unor furtuni declansate pe timp de vara, accesele exploziv emotionale exprima nu numai nemultumirea persoanei fata de anumite evenimente, lucruri, ci si un mod de manipulare a celor din jur in directia dorita.

Cu toate astea, nu e ceva neobisnuit si, se pare, conform cercetarilor specialistilor, ca nu exista om care sa nu fi experimentat aceasta stare. Ceea ce face diferenta este atitudinea celor atinsi de furie. Manifestarile sunt diverse in functie de temperamentul fiecarei persoane. Tot studiile arata ca mania este direct proportionala cu suferinta ascunsa. Durerea, frica, incertitudinea devin colaboratori fideli ai maniei, in timp ce o persoana dura poate purta in spate germenii unor emotii care nu reusesc sa-i ascunda pe de-a intregul viforul interior.

De preferat ar fi nu sa ne reprimam, pur si simplu, furia, ci sa stim cum sa o gestionam cat mai ecologic cu putinta pentru a nu perturba toate campurile tangente cu otrava energiilor unor emotii pe care nimeni nu si le doreste. Un fel de control al situatiei cu maxima eficienta si cu poluare minima pentru cei din jur.

1. In primul rand, trebuie sa tinem cont ca oricare ar fi nevoile noastre, sustinerea punctului de vedere inseamna mai mult decat egoism si ca trebuie sa luam in calcul si demnitatea, si necesitatile, si personalitatea „victimelor” maniei noastre. Cu cat intelegem mai bine acest lucru, cu atat mai repede se „imblanzeste” interactionarea cu ceilalti.

2. Apoi scoatem armele de care dispunem toti, oricat de prafuite ar fi acestea: sinceritatea, respectul, toleranta. Si, mai presus de toate, capacitatea de iertare.

3. Aruncam la cos spiritul critic… excesiv si „igienizam” autoritatea morala.

In acest mod, ne sustinem atat necesitatile, cat si valorile. Timp in care le respectam si pe cele ale celor cu care intram in contact. Un fel de libertate de manifestare, insa fara furie. In plus, ne dam sansa de a dezvolta cateva calitati esentiale in drumul evolutiei noastre: indulgenta, rabdarea, compasiunea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *