Generatia „Romania 100“ vrea sa traiasca intr-o lume curata

Generatia „Romania 100“ vrea sa traiasca intr-o lume curata
Generatia „Romania 100“ vrea sa traiasca intr-o lume curata

„Dragi oaspeti, ocupati-va locurile! Urmeaza o calatorie intr-un viitor creat de copii. Zambiti si lasati loc curiozitatii“. Asa am citit printre randurile invitatiei azurii lansate ieri de initiatorii proiectului Generatia „Romania 100“, propus de Gimnaziul „Varlaam Mitropolitul“. In rolul capitanului de cursa l-am regasit pe Adrian Timofti, profesor de istorie la „Varlaam“ si la Liceul Pedagogic „Vasile Lupu“, iar co-piloti erau elevii sai si colegi de la alte scoli din Iasi.

In sala multimedia a Gimnaziului „Varlaam Mitropolitul“, varstele si rasetele s-au amestecat ieri. Gazdele, elevii primei clase de gimnazisti, i-au avut ca oaspeti pe colegi din clasa a V-a de la Liceul de Informatica „Grigore Moisil“, de la Colegiul National „Emil Racovita“ si de la Liceul Pedagogic „Vasile Lupu“, parteneri intr-un proiect inedit – Generatia „Romania 100“.

In 2018 se vor implini 100 de ani de la Marea Unire si se va termina o etapa, o perioada in care romanii au depasit multe probleme si provocari: Marea Criza, Al Doilea Razboi Mondial, perioada comunista, tranzitia. „Fiecare generatie a avut de implinit un ideal, fie ca a fost vorba de rezistenta si supravietuire, fie de revenirea la democratie dupa 1989. Noua generatie trebuie sa-si contureze un nou proiect. Acesta ar putea fi gasirea locului tuturor romanilor in Uniunea Europeana sau atingerea unei stabilitati economice si a unei prosperitati ramase permanent mai mult un deziderat“, a spus prof. Adrian Timofti.

La Scoala „Varlaam Mitropolitul“, anul 2014 a fost inceputul unui nou ciclu: gimnaziul, pe care elevii din clasa a V-a actuala vor ajunge sa-l termine exact in 2018. „Este o coincidenta frumoasa ca o etapa esentiala din destinul Romaniei se incheie odata cu o etapa importanta din parcursul unei scoli si din viata unor copii. Sunt perioade de acumulari care trebuie sa-si arate roadele dupa 2018. De aceea i-am numit pe elevii care sunt acum in clasa a V-a la Gimnaziul «Varlaam», dar si pe colegii lor de aceeasi varsta din alte scoli Generatia «Romania 100». Ei sunt cei care vor deveni liceeni, studenti si oameni mari intr-o lume schimbata. Aceasta lume trebuie sa fie cea pe care si-o doresc si de aceea trebuie sa o construiasca pe baze noi si este important sa-si faca auzita vocea“, a continuat Adrian Timofti.

Copiii deja stiu cum vor sa arate lumea in 2018 – sa fie cat mai putin poluata, sa aiba cat mai multe spatii verzi si cat mai multe monumente istorice restaurate, sa ofere o agora in care fiecare sa-si poata spune parerea si sa dezbata principalele eventuale probleme, sa ofere indestulare tuturor si fericire fiecaruia in parte. Parintii prezenti la lansarea proiectului isi doresc sa aiba posibilitati pentru a-si sprijini fiii si fiicele in dobandirea unei educatii frumoase, in acord cu legile sociale si cu iubirea dintre oameni, iar cadrelor didactice le-ar placea sa regaseasca un spatiu in care valorile fiecaruia sa fie respectate. „As vrea sa avem cu totii respect pentru absolut tot ceea ce ne inconjoara“, a scris pe tablita timpului Simona Marinica, directorul Scolii Primare „Varlaam Mitropolitul“, iar directorul Gimnaziului, Cristina Timofte, deja avea in fata un tablou al anului 2018, cand gimnazistii vor imbraca haina de licean intr-o lume la crearea careia si ei au pus umarul.

Copiii aveau deja idei – au propus proiecte caritabile, schimburi de experienta cu alti elevi, inclusiv la nivel international, actiuni ecologice, culturale. Toate sugestiile se vor regasi, la un moment dat, intr-un spatiu virtual, de unde, ca dintr-un cos al abundentei, vor fi alese si puse in practica pentru ca misiunea Generatiei „Romania 100“ sa fie indeplinita. „Ne dorim sa avem cat mai multi participanti in acest proiect si vom lansa invitatii tuturor scolilor din judetul Iasi. Este un proiect in constructie si avem deja ambasadori. Ne dorim sa avem intalniri lunare, sa organizam actiuni impreuna, sa mergem in excursii, sa facem planuri, sa stabilim niste principii si valori care sa reprezinte aceasta generatie si pentru care sa luptam. Elevii, parintii si profesorii au niste idealuri comune care pot fi atinse prin acest proiect“, a adaugat prof. Adrian Timofti.

Proiectul este o provocare ambitioasa pentru Iasi, dar asa au fost toate marile evenimente ale istoriei. Totul a inceput cu dorinta unei lumi in care fiecare dintre noi sa poata sa-si implineasca visurile.

„Calatori, bine ati venit la prima statie – Gimnaziul «Varlaam Mitropolitul», locul unde incepem sa alimentam dorintele si planurile unei lumi frumoase. Vor urma opriri la fiecare scoala ai carei copii vor face parte din Generatia «Romania 100». Viitorul apartine celor curajosi“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *