Padurile din Caras Severin jefuite „ca-n codru” si in 2014

Padurile din Caras Severin jefuite "ca-n codru" si in 2014
Padurile din Caras Severin jefuite „ca-n codru” si in 2014

Si in anul 2014 in judetul Caras-Severin padurea a fost jefuita ca-n ”codru”.
Un bilant al Inspectoratului Silvic pe anul 2014 arata ca taierile ilegale de arbori se ridica la 16.232 de metri cubi, fata de anul 2013 unde s-a taiat un volum de 4.500 de metri cubi.

Desi pare o diferenta uriasa de la un an la altul, 10.000 de metri cubi s-au taiat doar dintr-o padure privata aflata in administrarea Ocolului Silvic Paltinis. Desi aceasta taiere a fost descoperita abia la inceputul lunii ianuarie 2014, concluzia a fost cataierile s-au intins pe o perioada anterioara mai lunga.

Si numarul de infractiuni a crescut in anul 2014 fata de anul anterior, de la 31 la 40 de infractiuni, la fel si numarul amenzilor, si ca numar si ca valoare, de la 119 la 180, dupa cum a precizat Romel Buzescu – directorul ITRSV Caras-Severin.

Se inregistreaza totusi o scadere al volumului de material lemnos confiscat valoric. Fata de 11.000 in 2013 s-a scazut la 2.700 mc in 2014. Anul 2014 este ascendent si la numarul de sesizari penale, si la numarul de controale, totul ca urmare a unei actiuni mai ample pe care ITRSV Caras-Severin a desfasurat-o impreuna cu Politia si cu cei de la Directia Silvica.

Cel mai mare volum de arbori taiati ilegali sunt inregistrati in cadrul primariilor unde padurile nu sunt pazite si unde primarii refuza sa incheie contracte de administrare.

Cei de la ITRSV au facut demersuri in acest sens impreuna cu Prefectura, precum si numeroase actiuni impreuna cu Politia in speranta ca primarii vor incheia contracte de administrare ale padurii pentu a putea fi pazite. Edilii prefera sa plateasca amenzi pentru neincheierea acestor contracte plangandu-se ca valorile pentru contractele de administrare sunt prea mari pentru bugetele lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *