Speciile pe cale de disparitia au o noua sansa de a supravietui, cu ajutorul celulelor stem.
Gradina Zoologica din San Diego a inceput sa colecteze piele de animale rare din 1972, in speranta ca vor putea fi folosite pentru protectia speciilor pe cale de disparitie in viitor.

O cutie de metal umpluta cu azot lichid si inghetat la -173 de grade Celsius nu suna a fi habitatul ideal pentru un mare mamifer african. Pe cutie scrie, insa,: „rinocer alb nordic”. Asa ca, intr-o zi, din aceasta cutie s-ar putea readuce la viata chiar aceasta specie de rinocer.

Gradina Zoologica Inghetata a fost creata in 1972 la Zoo San Diego, in cadrul institutului de cercetare pentru a strange mostre de piele ale speciilor amenintate cu disparitia.

Celulele de piele au fost transformate intr-un tip de celule stem, iar acum din ele se pot crea ovule si spermatozoizi. Acestea pot fi fertilizate in vitro pentru a forma un embrion viabil, iar speciile disparute vor putea reveni la viata.

Dr. Oliver Ryder, geneticianul care conduce programul de conservare de la zoo San Diego, spune ca umanitatea are datoria de a salva speciile pe cale de disparitie si ca gradina zoologica inghetata are un rol crucial. Ryder tine foarte mult la rinocerii albi nordici, de exemplu, specie din care mai exista doar 8 indivizi. Tehnica celulelor stem ar putea sa salveze acest frumos animale de la extinctie, insa este o cursa impotriva timpului, intrucat dr. Ryder nu a reusit inca o fertilizare viabila cu celulele rinocerului alb.

Sursa: Realitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here