CE BEM, CE MINCAM
Fasolea isi pierde din valoarea biologica din cauza cantitatii mari de grasimi animale, dar si a aditivilor alimentari utilizati.

Conserva cu costita si fasole boabe 365 este un produs care este o sursa importanta de grasimi periculoase pentru majoritarea consumatorilor. De pe eticheta aflam ca are in compozitie: „fasole alba 45%, costita de porc afumata 10% (piept de porc dezosat, stabilizatori polifosfati E 452, sare, conservant: nitrit de sodiu E 250), apa, pasta de rosii, amidon de griu, sare, condimente, arome””.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopshi descrie produsul analizat: „conserva cu costita de porc afumata care aduce un aport de grasimi saturate animale aterogene, dar si produse toxice din fum””. De asemenea, produsul contine polifosfati care impiedica fixarea calciului in oase afectind structura osoasa a organismului si ducind in timp la osteoporoza sau depuneri anormale de calciu (cioc de papagal). Specialistul atrage atentia asupra conservantului nitrit de sodiu E 250. Acesta are potential cancerigen, care este potentat de grasimea animala saturata si a compusilor din fum si a sarii. Consumatorii trebuie sa tina cont de cantitatea mare de sare pentru a nu depasi doza zilnica admisa de sare, de 6 g. Din compozitie rezulta si o densitate energetica ridicata.

CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, adolescentilor, supraponderalilor si obezilor, celor cu densitate osoasa scazuta (osteoporoza), suferinzilor de hiperuricemie-guta, de boli cardiovasculare si cerebrovasculare, hipertensivilor, suferinzilor de cancer, de boli hepato-renale, celor cu afectiuni dermatologice, celor cu maladii neurodegenerative. Suferinzii de diabet vor tine cont de cantitatea de glucide din fasole si din amidonul de griu, consumind-o numai cu avizul medicului curant.

Precizari
Rubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37 sau pe e-mail bundeconsum@ jurnalul.ro. Daca sinteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere nr. 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata”” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorul doctor Menchinicopschi foloseste doar informatiile de pe eticheta, fara a sti despre ce produs este vorba.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here