Grasimile induc ADHD

Dietele bogate in grasimi saturate, zaharuri rafinate si sare sunt una dintre cauzele principale ale sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD), arata un studiu realizat de cercetatori din Australia.
grasimi
Sindromul ADHD a fost subiectul unui alt studiu, in urma cu trei ani, cand cercetatori de la Universitatea Southampton din Marea Britanie au aratat ca aditivii alimentari din categoria colorantilor azoici de sinteza si conservantul benzoat de sodiu determina aparitia acestei tulburari de comportament.

Studiul realizat de cercetatorii australieni a avut 1.800 de subiecti, in varsta de 14 ani. Acestia au fost impartiti in doua grupe. In prima grupa au fost inclusi adolescentii cu o dieta sanatoasa, bogata in fructe si legume proaspete, cereale integrale, peste si fibre. In cealalta grupa au intrat cei cu o alimentatie de tip occidental, cu mancaruri de-a gata, dulciuri rafinate, toate cu un surplus de sare, grasimi trans si zaharuri cu absorbtie rapida. La sfarsitul observatiei, 115 adolescenti au fost diagnosticati cu sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare, 91 de baieti si 24 de fete. Concluzia studiului este ca o dieta occidentala dubleaza riscul de aparitie a sindromului ADHD, luand in considerare si alte aspecte sociale si influenta mediului familial. Cercetatorii recomanda ca din alimentatia adolescentilor sa fie excluse semipreparatele, carnea procesata si cea rosie, lactatele grase si dulciurile puternic industrializate. Dietele occidentale nu le ofera copiilor acizi grasi omega-3, care sunt esentiali pentru o buna dezvoltare a functiilor cerebrale si pentru sanatatea mintala. De asemenea, nu se asigura microelementele necesare creierului pentru o atentie si concentrare la capacitatea normala.

Cercetatorii australieni au aratat ca din dieta copiilor trebuie sa lipseasca si alimentele care au in compozitie coloranti azoici chimici de sinteza si benzoat de sodiu (E211). Colorantii incriminati sunt tartrazina E102, galben de chinolina E104, sunset yellow E110, azorubina E122, rosu ponceau E124 si rosu allura E129.

Sursa: Jurnalul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *