ICPE-CA investeste in dezvoltarea unui proiect inovator de obtinere a biogazului

ICPE-CA investe?te în dezvoltarea unui proiect inovator de ob?inere a biogazului
ICPE-CA investeste in dezvoltarea unui proiect inovator de obtinere a biogazului
ICPE-CA investeste in dezvoltarea unui proiect inovator de obtinere a biogazului

ICPE-CA Bucuresti este, de cativa ani, institutul de cercetare-dezvoltare cu cele mai multe tehnologii transferate in economie. Este un rezultat obtinut printr-un efort sustinut prin intermediul strategiei de adaptare dinamica la cerintele pietei, de dezvoltare a multidisciplinaritatii si de inovare continua si prin dezvoltarea unei infrastructuri de cercetare de nivel european. O noua materializare a acestei abordari pragmatice a ICPE-CA este proiectul de cercetare pentru dezvoltarea tehnologiilor si instalatiilor de valorificare energetica si tratare ecologica a deseurilor biodegradabile provenite din sectorul agrozootehnic, o initiativa sustinuta si la nivel european.

Proiectul de cercetare pentru dezvoltarea tehnologiilor si instalatiilor de valorificare energetica si tratare ecologica a deseurilor biodegradabile provenite din sectorul agrozootehnic, dezvoltat de Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Inginerie Electrica (ICPE-CA), vine sa rezolve o problema de actualitate nu doar la nivel local, ci si european, in conformitate cu noile initiative lansate la nivelul Uniunii Europene.

Fermele agrozootehnice si gospodariile din mediul rural genereaza o larga varietate de deseuri organice biodegradabile, care reprezinta o importanta sursa de poluare a mediului, fiind in acelasi timp un potential focar de infectie. Deseurile biodegradabile de natura agrozootehnica sunt insa o sursa de energie regenerabila valoroasa, care poate fi utilizata pentru obtinerea de biogaz prin fermentarea anaeroba in reactoare speciale, in conditii controlate. Daca aceasta resursa energetica ar fi tratata in mod eficient, ar putea fi generata o cantitate semnificativa de biogaz (gaz combustibil cu 50-70% continut de metan). In plus, reziduul fermentat poate fi utilizat ca material fertilizant ecologic, reducand necesarul de fertilizanti chimici si pesticide si contribuind la dezvoltarea unei agriculturi ecologice.

La ora actuala, exista la nivel mondial numeroase tehnologii de biogaz, insa, in ciuda avantajelor nete pe care le ofera instalatiile de biogaz de capacitate ridicata (cu o putere instalata de peste 1 MW), exista o serie de bariere de implementare la scara larga a acestora. Dificultatile de implementare se datoreaza in special costurilor de instalare ridicate pe care le implica, a colectarii biomasei si aprovizionarii instalatiei cu materie prima, distributiei biogazului la consumatorul final, dar si problemelor ridicate de producerea de energie electrica si injectarea in reteaua electrica de interes public.

In pofida acestor dezavantaje specifice instalatiilor de mare capacitate, tehnologiile descentralizate si instalatiile de biogaz de uz gospodaresc rezolva probleme de mediu si asigura resurse energetice la nivel local, fiind o optiune amplu promovata in politici europene (Directiva 2009/28/CE privind sursele regenerabile).

Un proiect original, marca ICPE-CA
Gradul ridicat de fragmentare a terenurilor agricole in Romania reprezinta un dezavantaj pentru implementarea de instalatii de biogaz de dimensiuni mari, cu producere de biogaz, eco-fertilizanti, energie electrica si caldura. Din experientele unor state cu traditie in dezvoltarea de instalatii de biogaz pentru aplicatii domestice, precum China, s-a ajuns insa la concluzia ca, cu cat o instalatie are o capacitate mai mare, cu atat probabilitatea ca aceasta sa opereze in conditii optime este mai mica. Din acest motiv, instalatiile cele mai eficiente sunt cele de tip familial sau instalatiile destinate fermelor.

Intelegand importanta tratarii deseurilor organice cu valorificare energetica si producerea de fertilizanti ecologici, ICPE-CA a sprijinit abordarea acestui domeniu de cercetare prin aplicarea si obtinerea de fonduri de cercetare destinate realizarii de instalatii de biogaz pentru diverse aplicatii, care sa rezolve atat probleme de mediu, cat si sa asigure resurse energetice curate la nivel de gospodarii individuale, ferme agrozootehnice, mici industrii de procesare a carnii si produselor lactate etc.

In acest sens, un colectiv de cercetatori coordonat de dr. ing. Carmen Mateescu, a proiectat si realizat astfel de instalatii de biogaz in cadrul unui proiect de cercetare Nucleu. Instalatia dezvoltata de ICPE-CA prezinta un grad ridicat de noutate si originalitate atat prin elementele de natura constructiva, cat si prin avantajele economice directe aduse beneficiarului. Forma inovativa a reactorului de fermentare, compartimentat partial in patru zone de fermentare, asigura mentinerea masei in incinta pana la descompunerea completa a substantelor organice si o hidrodinamica a namolului de fermentare care permite omogenizarea masei prin curgere libera, fara un consum suplimentar de energie. Amplasarea economica pe teren constituie un alt aspect de noutate al proiectului.

Este important de mentionat faptul ca flexibilitatea proiectului in ceea ce priveste forma constructiva (semisferica sau orizontal-cilindrica), materialele utilizate (in varianta caramida si mortar de ciment sau varianta fibra de sticla), capacitatea instalatiei adaptata la disponibilul de materie prima la nivel local, cu realizarea de incinte de fermentare de 4-16 m3 si posibilitate de extindere a capacitatii prin amplasarea modulara a mai multor fermentatoare fac ca rezultatul proiectului sa aiba o larga aplicabilitate practica.

Astfel de instalatii de biogaz de uz gospodaresc sau destinate fermelor si asociatiilor familiale reduc substantial utilizarea lemnului de foc (1 m3 biogaz care contine 65% metan suplineste circa 0,5 l combustibil petrolier sau 5,5 kg lemn), contribuind la reducerea deforestizarii, a degradarii solului si a fenomenelor conexe (alunecari de teren, desertificare, inundatii). Totodata, prin fermentarea materialelor organice in conditii controlate, emisiile de metan in atmosfera sunt diminuate semnificativ – reducerea unei cantitati de 1 kg metan in atmosfera este echivalenta cu reducerea a 25 kg CO2

O tehnologie de interes european
Rezultatele cercetarii au fost promovate si apreciate la nivel international, prin sustinerea de catre coordonatorul de proiect, dr. ing. Carmen Mateescu, de lectii invitate la Universitatea Swansea si la unele autoritati locale din St. Asaph, Tara Galilor, precum si la nivel national, prin participarea la numeroase conferinte si simpozioane de profil.

Aprecierile obtinute de ICPE-CA la saloanele de inventii de la Bruxelles si Geneva, dar si la targurile tehnice de profil din Germania, unde instalatia de biogaz a fost prezentata si promovata cu succes, reprezinta o certitudine a faptului ca acest domeniu de cercetare trebuie dezvoltat si sprijinit in continuare, atat din punct al alocarii fondurilor de cercetare, al completarii bazei materiale necesare, dar mai ales al dezvoltarii resursei umane necesare acestui domeniu multi- si interdisciplinar.

Dezvoltarea componentei de cercetare se reflecta in facilitarea dezvoltarii de propuneri de proiecte pe programe de cercetare internationale, precum programul Orizont 2020 finantat de catre Uniunea Europeana. In cadrul acestui program, s-a lansat apelul de proiecte Waste-7, care are ca scop tocmai asigurarea utilizarii durabile a deseurilor agricole si produsilor secundari, cu valorificarea lor pentru producerea de biogaz si materiale fertilizante ecologice.

Experienta dobandita de ICPE-CA in realizarea de proiecte bilaterale cu China privind tehnologiile de biogaz, dar si interesul partenerului chinez de a se implica ca terta parte in cooperari internationale pe proiecte de cercetare europene au permis institutului lansarea intr-un consortiu puternic, cu parteneri europeni cu traditie in domeniul tehnologiilor de biogaz, precum Bioenergie 2020 Austria, Fraunhofer Germania, University of the West Anglia, IMTECH Olanda, alaturi de care ICPE-CA participa la elaborarea unei propuneri de proiect in competitia Orizont 2020, pentru accesarea de fonduri necesare dezvoltarii domeniului de biogaz in Romania.

Prin dezvoltarea capacitatilor de cercetare si deschiderea sistemului de cercetare-dezvoltare-inovare catre mediul stiintific national si international, ICPE-CA isi propune trecerea de la realizarea de prototipuri de instalatii de biogaz la faza de productie de serie, pentru deservirea unei largi categorii de beneficiari, persoane fizice sau companii care genereaza deseuri organice. Dezvoltarea acestei tehnologii, precum si a instalatiilor de valorificare energetica si tratare ecologica a deseurilor biodegradabile are si beneficii sociale evidente, ducand la dezvoltarea unor industrii specifice si, implicit, la crearea de noi locuri de munca.

Premii internationale pentru proiectul ICPE-CA
Instalatia de biogaz dezvoltata de ICPE-CA a castigat deja numeroase premii nationale si internationale la competitiile de inventica si/sau produse transferate in industrie:
– Medalia de argint la „The Belgian and International Trade Fair for Technological Innovation” Brussels Eureka, noiembrie 2010;
– Medalia de argint la Inventika 2010;
– Medalia de bronz la „Salon International des Inventions”, Geneva, aprilie 2011;
– Premiul AGIR 2011 pentru produsul Instalatie de biogaz pentru gospodarii individuale din mediul rural, rezultat al proiectului Nucleu nr. 0935-2009, transferat la producator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *