In Romania, prevalenta obezitatii este de 37% la populatia adulta

În Romania, prevalen?a obezit??ii este de 37% la popula?ia adult?
In Romania, prevalenta obezitatii este de 37% la populatia adulta
In Romania, prevalenta obezitatii este de 37% la populatia adulta

Romania prezinta profilul epidemiologic al tuturor tarilor dezvoltate, cu prevalenta scazuta a bolilor transmisibile si in acelasi timp o crestere a bolilor cardiovasculare, cancer si cauze externe, inclusiv violentasi accidente, precum si boli legate de factori ai stilului de viata ce pot fi preveniti, in mod special fumat, consum de alcool si obiceiuri alimentare deficitare.

In Romania prevalenta obezitatii este de 37% la populatia adulta, in prezent existand peste patru milioane de pacienti obezi netratati, iar dintre acestia 16,3% sunt supraponderali iar 20,7% obezi clinic.

Facind o inventariere a cauzelor obezitatii dintr-o perspectiva mai larga, vorbim de gradul de cultura si aspectele psihosociale, biochimia corpului, aspectele neurologice si psihologice, consumul unor alimente in exces, stilul de viata nesanatos, dar si cauzele genetice, factorul comportamental si factorul de mediu, obiceiuri alimentare nesanatoase, lipsa exercitiului fizic – acestea din urma fiind considerate a fi responsabile de obezitate intr-un procent de 40-70%!

Analizate pe rind, putem observa ca, in mod frecvent se poate intervenii asupra cauzelor obezitatii chiar din copilarie iar cheia o reprezinta actiunea constanta asupra propiei persoane dar si asupra mediului. Astfel:gradul de cultura cu componentele de alegere, autocontrol, masura, ritual de luat masa, gust, savoare, rafinament, poate fi inbunatatit prin cizelarea persoanei. Aspectele psihosociale care contin elemente de comunicare, armonie personala, socializare, relationare sustinuta cu persoane cheie (mama, tata, prieteni foarte apropiati), pot fi inbunatatite prin abandonarea incremenirii in fata televizorului, abordarea comunicarii directe in defavoarea Facebook-ului, revitalizarea valorilor familiei etc.

Biochimia corpului – care este in strinsa legaturasi cu componenta emotionala – poate fi inbunatatitaintr-o oarecare masura,actionind asupra componentei ecologice a mediului dar si asupra factorilor declansatori de strss. Aspectele neurologice si psihologice, unde o abordare medicala nu poate ramine fara consecinte benefice asupra starii de sanatate. Lipsa de miscare unde uneori ar fi suficient sa revenim la “normalitate,”adica sa mergem la cumparaturi pe jos, sa urcam treptele cind nu caram kilograme prea multe, sa facem mici drumetii in week-end fara pretentii de a ne ridica adrenalina etc.

Consumul unor alimente in exces (consum de bauturi carbogazoase in permanenta, prea multa mincare prelucrata, prea multe grasimi, prea multe dulciuri sau prea multa carne etc.) poate fi redus in favoarea altora cu aport energetic real si valorors. Stilul de viata nesanatos (fumat, consum de alcool sistematic, lipsa exercitiilor fizice, prea multa mincare de tip fast-food etc.) poate fi supus analizei si treptat inbunatatit.
Factorul comportamental poate fi si el supus evaluarii personale sau de specialitatesi modificat, factorul de mediu asupra cauruia putem actiona la nivel de comunitate, obiceiurile alimentare care se pot modifica la nivel de familie si individ. Cauzele genetice ramin singurele asupra carora nu putem intervenii!

In concluzia acestei analize putem spune ca, se impune o autoeducatie la nivelul persoanei dar si o educatie a populatiei, o informare asupra pericolului pe care-l reprezinta obezitatea in societatea de consum!

Soc. Mirela Parker,
Compartiment Educatie si Promovarea Sanatatii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *