Inca doua milioane de lei pentru panouri solare gratuite

Inca doua milioane de lei pentru panouri solare gratuite

Botosanenilor li se mai ofera o ocazie de a-si instala panouri solare si alte sisteme de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, din fonduri nerambursabile alocate prin Programul -Casa Verde-.

Peste o saptamana se relanseaza Programul „Casa Verde”. A doua sesiune a Programului privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, si care se adreseaza persoanelor fizice, va demara pe 1 iunie. Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Botosani informeaza ca incepand de la data de 1 iunie se pot depune dosarele de finantare, la sediul APM.
In aceasta sesiune, judetului Botosani i-a fost repartizata suma de 2.088.624 lei. „In editia 2010 a programului au fost depuse 369 de dosare. Dintre acestea, 150 au fost deja aprobate (dosare depuse pana la 21.10.2010), iar 67 de beneficiari au realizat deja investitia”, a declarat Narcisa Dumitriu, purtator de cuvant al APM Botosani. Programul „Casa Verde” a starnit interesul multor botosaneni. Dupa incheierea primei etape a programului, in care judetul Botosani a cheltuit intreaga suma alocata de la nivel central, urmeaza aceasta a doua fereastra a programului. Cu cateva luni inainte de demararea acesteia pe la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului Botosani au trecut deja zeci de persoane sa se intereseze ce documente le vor fi necesare la dosar.
„Mai avem persoane pe lista de asteptare inca din prima etapa a programului”, sustine Dana Boariu, directorul APM Botosani.

Finantare pentru panouri solare, dar si pentru pompe de caldura si alte instalatii de incalzire
In judet, cele mai cautate sisteme de catre solicitanti au fost panourile solare care ofera posibilitatea obtinerii apei calde menajere pe aproape tot parcursul anului, iarna in combinatie cu o alta sursa de caldura, reducand astfel consumul de energie electrica si de gaze naturale, implicit costul facturilor cu pana la 65 la suta. Pentru acestea, suma decontata de Administratia Fondului pentru Mediu a fost de maxim 6.000 de lei.
„Pentru solicitantii din mediul rural, posibilitatea producerii apei calde fara consum de combustibil traditional reprezinta o imbunatatire a nivelului de trai si a confortului casnic. Din totalul de dosare depuse in judetul nostru, 54 la suta au fost pentru mediul urban si 46 la suta pentru mediul rural. Peste 95 la suta din solicitarile populatiei au vizat montarea si utilizarea panourilor solare. Acestea sunt usor de montat si au grad de poluare zero, nu necesita intretinere speciala si au o durata indelungata de functionare”, a mai declarat directorul APM.
Reamintim ca acest program finanteaza instalarea urmatoarelor tipuri de sisteme de incalzire: panouri solare (6.000 lei), pompe de caldura (8.000 lei) si instalatii de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa (6.000 lei).
Dosarul de finantare se depune personal la sediul APM Botosani si va cuprinde: cererea de finantare nerambursabila, declaratia pe proprie raspundere a solicitantului, copie dupa actul de identitate al solicitantului, extras de carte funciara pentru informare, nu mai vechi de 30 de zile, care sa ateste dreptul de proprietate/coproprietate al solicitantului asupra imobilului, in original, sau autorizatia de construire, in copie legalizata pentru imobilele aflate in constructie, valabila la data depunerii, impreuna cu ordinul de incepere a lucrarilor.
De asemenea, la dosar mai sunt necesare: certificatul de atestare fiscala privind plata obligatiilor la bugetul local, in original, valabil la data depunerii dosarului de finantare; adeverinta privind existenta contului bancar al solicitantului finantarii/extras de cont, emisa de o banca comerciala, in original si un plic A4. (Aurora Dimitriu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *