Incalzirea globala creeaza o specie de hibrizi intre lup, coiot si caine care incepe sa se inmulteasca in SUA

Înc?lzirea global? creeaz? o specie de hibrizi între lup, coiot ?i câine care începe s? se înmul?easc? în SUA
Incalzirea globala creeaza o specie de hibrizi intre lup, coiot si caine care incepe sa se inmulteasca in SUA
Incalzirea globala creeaza o specie de hibrizi intre lup, coiot si caine care incepe sa se inmulteasca in SUA

Incalzirea globala si alterarea mediului de catre oameni au determinat aparitia unei noi specii, un pradator de top care poarta un sfert din ADN-ul de lup, doua treimi din cel al coiotului si restul de la caini. Hibrizii incep acum sa devina pradatorul dominant in nord-estul SUA, scrie Business Insider.

Denumirea oficiala este „coiotul estic“, iar in engleza acesti hibrizi poarta numele de „coywolf“. Specia provine din amestecul populatiilor de lupi si coioti la nordul Marilor Lacuri din America de Nord, potrivit publicatiei online.

Coiotul este mai mic decat lupul, atinge maxim 35 de kilograme, are un bot mai ascutit, traieste singuratic si prefera un mediu mai populat, inclusiv periferii de orase.

Lupul este mai mare, ajunge la 45-50 de kilograme, traieste in haite si prefera habitatele salbatice.

Trebuie mentionat ca lupul si coiotul sunt rude apropiate, insa acestea sunt specii diferite, separandu-se evolutiv acum noua milioane de ani si au o istorie comuna intortocheata. Noii hibrizi au aparut in ultimele zeci de ani.
Potrivit New York Times, hibrizii pot fi cu 40% mai mari decat coiotul vestic, au falci puternice exact ca si lupii si au mostenit natura sociala a acestora, ceea ce permite vanatul in haita.

Combinatia genetica face ca noii hibrizi sa fie adaptati la mediul din nordul SUA: in vreme ce genele de lup ii permit sa doboare prazi mai mari, genele de coiot ii permit sa se adapteze peisajelor urbane si zonelor metropolitane.
Cercetatorii au putut combina lupi si coioti in proportie de 50-50%, hibrizii fiind similari cu noul „coiot estic“, dar nu total, mai ales ca urmasii lor nu sunt fertili.

In general, hibridarea speciilor are loc atunci cand acestea au de infruntat conditii dure. Cand hrana este putina, hibrizii pot fi mai adaptabili, ceea le confera avantaje. Aparitia coiotului estic are drept cauza indirecta activitatea umana: schimbarea climatului si lucrarile agricole, care afecteaza habitatul

Din cauza incalzirii globale, Arctica se incalzeste mai repede de doua-patru ori decat restul planetei. Asa ca primavara vine mai devreme, iarna mai tarziu, ceea ce face ca animalele care locuiau la latitudini mai mari – unde speciile s-au separat mai recent, si deci hibridarea este mai usoara – sa ajunga sa interactioneze mai des cu verii lor. Si asa se ajunge mai repede la hibridare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *