Mirosul deosebit al mustelor

Mirosul deosebit al mustelor
Mirosul deosebit al mustelor

Un experiment efectuat pe muste a aratat ca acestea pot detecta mancarurile din carne, fermele zootehnice si animalele moarte de la distante destul de mari.

Experimentul a avut loc la Institutul Max Planck pentru Chimie-Ecologie din Germania. Acesta a demonstrat faptul ca mustele capturate din curtea unei ferme de pasari si-au putut gasi drumul inapoi la ferma de la o distanta de pana la 7 km.Vlieg2c Pentru a obtine aceste date, oamenii de stiinta au trebuit sa marcheaze si sa elibereze peste 160.000 de muste, dintre care, doar 0,05% s-au intors in ferma de pasari. 7 km este o distanta considerabila pentru “a mirosi” ceva. Pentru o musca mica, ca sa calatoreasca 7 km este un efort major, necesitand mai multe zile. Distanta exacta depinde de multi factori precum conditiile de vant, dimensiunea carnii aflate in putrefactie, caracteristicile peisajul.

Mustele zboara ca toate celelalte insecte detectand mirosurile cu antenele lor, care contin celulele nervoase senzoriale olfactive. Aceste celule nervoase sunt extrem de sensibile la substante chimice volatile, mirosuri, etc. Deoarece mustele se hranesc cu carnea aflata in descompunere, celulele olfactive sunt optimizate special pentru a detecta mirosurile de cadavru sau de carne.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente