Vitamina PP, cunoscuta si sub denumirea de niacina, acid nicotinic sau vitamina B3, face parte din complexul de vitamine B si are un rol important in metabolism. Datorita proprietatilor asemanatoare si a prezentei in aceleasi surse alimentare, vitaminele din grupul B au fost grupate impreuna.
Vitamina PP ajuta la producerea enzimelor, care, la randul lor, contribuie la eliberarea energiei sub forma de glucoza, mentin sanatatea pielii si a sistemului digestiv. Aceasta vitamina scade tensiunea arteriala si amelioreaza circulatia sangelui, participa, alaturi de celelalte vitamine din grupa B, la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor, protejeaza impotriva aparitiei aterosclerozei, migrenei, ametelilor. De asemenea, reduce nivelul trigliceridelor din sange si atenueaza riscul aparitiei unor afectiuni cardiovasculare.
Cele mai importante surse de vitamina PP sunt pestele, ficatul, carnea alba, carnea de vita, cerealele si painea integrala, lactatele, curmalele, smochinele, piersicile, avocado, drojdia de bere, migdalele si ciupercile. Lipsa vitaminei PP se manifesta prin lipsa poftei de mancare, infectii la nivelul pielii, slabiciune musculara si tulburari digestive, amnezie, depresie, anxietate si stari delirante. Vitamina PP este recomandata in tratarea unor afectiuni diferite, precum stari depresive, iritabilitate si insomnii, diaree si indigestii, hipertensiune arteriala, respiratie dificila, cefalee si ameteli.