Incalzirea globala face ravagii in Galapagos

Schimbarile climatice pot pune in pericol viata salbatica din insulele Galapagos, in timp ce oamenii de stiinta incearca sa-si dea seama cum pot impiedica disparitia unor specii precum pasarea smintita sau pinguinii de Galapagos.Galapagos

Arhipelagul vulcanic, aflat la circa 965 de kilometri de Ecuador, este casa unor specii de animale care depind unele de celelalte pentru a supravietui.

„Recifele de corali creeaza un anumit habitat, sunt precum o padure. Reprezinta casa unor specii de vietuitoare… Daca acesti corali mor, pierdem sute de specii care au legatura cu ei”, a declarat biologul marin Judith Denkinger.

Conform rapoartelor Natiunilor Unite, incalzirea globala este vinovata pentru topirea calotelor glaciare, pentru cresterea nivelului marilor si pentru fenomenele meteo neobisnuite, intalnite in intreaga lume. Datorita cresterii nivelului de emisii de gaze cu efect de sera, circa 20-30% dintre speciile de pe Terra ar putea disparea pentru totdeauna, iar cele mai afectate vor fi insulele.

Conform directorului executiv al Fundatiei Charles Darwin din Galapagos, Gabriel Lopez, insulele au un ecosistem fragil si speciile puse in pericol sunt leii de mare, pinguinii si iguanele marine.

„Insulele Galapagos ar putea deveni un barometru al planetei, deoarece intr-un sistem atat de fragil schimbarile se vad imediat”, a mai spus Lopez, citat de Reuters.

Cercetatorii de la Fundatia Charles Darwin sunt ingrijorati de faptul ca, in curand, animale precum pinguinii ar trebui ajutate sa se adapteze la temperaturile ridicate.

„Vom face tot ce ne sta in putinta sa nu trecem la masuri radicale, precum cresterea pinguinilor in locuri special create de oameni, insa, in cazul celui mai rau scenariu propus va fi o adevarata provocare sa salvam pinguinii”, a declarat Lopez.

O alta problema cu care se confrunta insulele Galapagos este si numarul mare de turisti, ceea ce inseamna mai multe hoteluri, restaurante, magazine si cluburi. Pescuitul in exces ar putea duce la disparitia rechinilor din zona, iar o scadere a populatiei de rechini ar putea dauna ecosistemului.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *