Incalzirea globala poate determina disparitia in masa a speciilor de animale si plante

Incalzirea globala prezisa de oamenii de stiinta pentru secolele urmatoare poate declansa o noua disparitie in masa a speciilor de plante si animale, au anuntat cercetatorii de la University of New York din Statele Unite si University of Leeds din Marea Britanie.

Echipa internationala a descoperit existenta unei legaturi foarte stranse intre clima si extinctiile masive care au avut loc in trecut, in urma unui studiu care a acoperit ultimii 520 de milioane de ani din istoria planetei, aproape toata perioada fosiliera cunoscuta.

Punand in corespondenta estimarile disponibile cu privire la diversitatea speciilor care au trait in trecut cu estimarile referitoare la temperaturile care s-au inregistrat in vremea respectiva, cercetatorii au descoperit ca extinctiile au atins cote maxime in perioadele in care fosilele arata ca s-a inregistrat un efect de sera in clima planetei. Predictiile cu privire la temperaturile la scara globala care se vor inregistra in viitor sunt foarte apropiate de temperaturile care se pare ca s-au inregistrat in trecut in perioadele marcate de efectul de sera. Ceea ce inseamna ca ne putem astepta la aceleasi cote ridicate in privinta disparitiei speciilor de plante si animale.

Aceasta este „prima dovada clara a faptului ca climatul global poate explica variatia substantiala din depozitele de resturi fosile” intr-o maniera simpla si consistenta, a declarat Peter Mayhew, de la New York University. „Daca rezultatele noastre sunt valabile si pentru perioada actuala de incalzire a climei, a carei magnitudine este comparabila cu fluctuatiile pe termen lung din clima planetei, atunci putem sa tragem concluzia ca urmeaza o crestere a ratei disparitiei speciilor,” a mai adaugat el.

Cercetatorii au declarat ca din cele cinci extinctii majore care au avut loc in trecutul planetei, patru au fost asociate cu existenta unui efect de sera pronuntat, inclusiv cea de acum 65 de milioane de ani in urma careia au disparut dinozaurii, desi in cazul acesteia din urma au mai fost implicati si alti factori precum ciocnirea cu un asteroid.

Cea mai grava extinctie in masa din istorie, cea care a avut loc la sfarsitul Permianului, s-a petrecut in timpul celei mai accentuate incalziri globale din istoria planetei si a dus la disparitia a 95 la suta din speciile de plante si animale, au mai adaugat cercetatorii. Cercetari anterioare au stabilit deja existenta anumitor legaturi intre acest eveniment catastrofal si temperaturile foarte ridicate care se inregistrau in acea perioada, insa pana acum nu au fost stabilite „conexiuni pe termen lung” care sa fie valabile si in cazul celorlalte extinctii cunoscute, a spus Tim Benton, de la University of Leeds. Rezultatele studiului condus de Mayhew au fost publicate recent in revista Pro-ceed-ings of the Roy-al So-ci-e-ty B.

Sursa: University of New York

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *