Inspectorii ITRSV Bacau au confiscat material lemnos in valoare de un milion de lei

Inspectorii ITRSV Bacau au confiscat material lemnos in valoare de un milion de lei

Numarul infractiunilor silvice a scazut anul trecut. Cauzele sunt doua: padurile accesibile hotilor au disparut deja si s-au intesificat controalele. Inspectorii ITRSV Bacau au confiscat material lemnos in valoare de un milion de lei si au constatat aproape 600 de contraventii si infractiuni.

Inspectia Judeteana Bacau a Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (ITSV) are 6 inspectori si controleaza 300.000 de hectare de padure: 174.000 ha ale statului, 115.000 hectare de paduri private, 20.000 ha vegetatie din afara fondului forestier. Numarul angajatilor reprezinta o cincime din personalul prevazut in Codul Silvic, oricum ridicol de mic: 29 de inspectori, adica unul la 10.000 ha. Cu toate astea, in 2011 s-au aplicat amenzi care depasesc 400.000 de lei si s-a confiscat lemn in valoare de un milion de lei. A scazut numarul infractiunilor fata de 2010, dar s-a mentinut volumul masei lemnoase taiate. “Trebuie mentionat faptul ca in padure nu pot fi reduse furturile la zero, dar fata de 2003-2004, cand a fost un varf de pagube produse fondului forestier, de stat si privat, in prezent pagubele sunt reduse cu 80 la suta”, arata Mihai Florescu, inspector sef. Imediat dupa 1990, taierile au fost masive. Nu prea existau structuri ale statului, dar nici o strategie de prevenire si control. Abia dupa 2000 “s-a infiripat ceva”: au fost organizate patrulari mixte cu jandarmii si politistii, razii coordonate de Prefectura, la care participau si Garda Financiara, Garda de Mediu etc. Urmarea a fost reducerea taierilor. “Cam tarzior”, arata Mihai Florescu, dar nu atat de tarziu incat sa fie inutil. El sustine ca suprafetele defrisate dupa ’90 s-au refacut: “Padurile, in totalitatea lor, s-au regenerat natural. Dau drept exemplu Paraul Agas, Brusturoasa si Ghimes, unde sute de hectare sunt acoperite acum cu paduri de o rara frumusete. Chiar daca au varste intre 10 si 15 ani, isi exercita rolul de protectie a solului si apelor.”

Urmasii nu pretuiesc padurea!

Din pacate, mentalitatea proprietarilor nu s-a schimbat prea mult. Oamenii nu inteleg ca si generatiile urmatoare au dreptul sa se bucure de natura si sa respire aer curat. O padure poate fi taiata intr-o noapte, insa are nevoie de 100 de ani ca sa ajunga la maturitate. „La noi a aparut un fenomen foarte interesant, care e mai rar intalnit in lume si chiar in Europa: padurea e taiata, in primul rand, de insusi proprietarul. Deci, de el trebuie sa ocrotim padurea. E extrem de greu. E ca si cum ai pazi un individ cu ganduri sinucigase. Oricat de atent ai fi, el tot va gasi un mijloc sa-si faca rau daca vrea neaparat. Apoi, sunt padurile proprietarilor care au murit, iar copiii sunt plecati in cele patru zari. Lumea din sat stie ca de acolo se poate fura”, afirma inspectorul sef. Urmasii nu stiu unde au padure, dar nici nu o pretuiesc, sustine Mihai Florescu. Fenomenul taierilor ilegale a scazut in ultimii ani din doua motive. Unul dintre acestea e faptul ca „padurile accesibile au disparut, fiind tocate de-a lungul celor doua decenii”, arata seful ITRSV Bacau. O alta cauza este intensificarea controalelor. In anul care s-a incheiat, Inspectia Silvica Bacau a depistat 50 de infractiuni, 548 de contraventii si a confiscat o mie de metri cubi de material lemnos.

O suta de procese intr-o luna

Amenzile pentru infractiunile silvice sunt cuprinse intre 1.000 si 15.000 de lei. Cea mai mare amenda aplicata anul trecut in judetul Bacau a fost de 10.000 de lei si a fost data unui agent economic pentru un cumul de abateri: a primit lemn fara documente, pentru a fi prelucrat la gater, nu a facut raportarile lunare privind activitatea economica, a fost depistat cu diferente intre cantitatile inregistrate in documente si cele aflate in depozit. Toate persoanele sanctionate contesta amenda in instanta. Din acest motiv, Inspectia Silvica Bacau are cate100 de procese pe luna. Cele mai multe contestatii au venit din partea proprietarilor care nu au asigurat paza padurilor si au fost amendati cu 1.000-5.000 de lei.

Hotii din Stanisesti sunt harnici

Hotii de lemne din comuna Stanisesti sunt harnici. Chiar la inceput de an, cand consatenii lor abia se dezmeticeau dupa sarbatori, ei au taiat copacii si i-au asezat frumos, in stive, la marginea drumului, doar ca nu au mai apucat sa-i transporte acasa. La sfarsitul saptamanii trecute, inspectorii silvici s-au deplasat in comuna si au constatat ca infractiunea viza vegetatia din afara fondului forestier. “Aflasem ca s-a taiat din perdelele de protectie administrate de ANIF, dar era de pe domeniul Primariei Stanisesti, arata Mihai Florescu, inspector sef. S-au confiscat 12 metri cubi de lemn, plop si salcam, si s-a intocmit dosar penal cu autori necunoscuti.” Urmeaza ca organele de urmarire judiciara sa desfasoare o ancheta si sa-i descopere pe infractori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *