Consiliul Uniunii Europene va relua votul pentru interzicerea a trei tipuri de pesticide care dauneaza grav albinelor

CE adopt? decizia privind restric?ionarea, de la 1 decembrie, a utiliz?rii unui num?r de 3 pesticide nocive pentru albine
Consiliul Uniunii Europene va relua votul pentru interzicerea a trei tipuri de pesticide care dauneaza grav albinelor
Consiliul Uniunii Europene va relua votul pentru interzicerea a trei tipuri de pesticide care dauneaza grav albinelor

Pe 29 aprilie 2013, in Consiliul Uniunii Europene (Consiliul de Ministri) se va relua votul legat de interzicerea, pe o perioada initiala de doi ani, a folosirii a trei tipuri de pesticide in Uniunea Europeana, care dauneaza grav populatiilor de albine. Pe 15 martie, interdictia a intrunit o majoritate simpla, insuficienta insa pentru ca votul sa fie validat. Ministrul roman al Agriculturii, Daniel Constantin, s-a numarat printre cei care au votat impotriva interdictiei, chiar daca, in mod direct, risca sa fie afectate familiile a a aproximativ 40.000 de apicultori romani, iar indirect, milioane de mici fermieri autohtoni a caror productie depinde de polenizarea pe care o fac albinele. Explicatiile acestui vot criminal: interesele marilor proprietari de terenuri si ale marilor producatori internationali de pesticide. Afla cum poti sa-i scrii si sa-l convingi pe ministru sa-si schimbe votul pe 29 aprilie.

Cat de grava e problema

Interdictia vizeaza trei pesticide bazate pe neonicotinoide (tiametozam, imidacloprid si clotianidin). In Raportul Autoritatii Europeane pentru Siguranta Alimentara (EFSA), din 16 ianuarie 2013, arata ca utilizarea acestor pesticide, prezinta riscuri majore pentru sanatatea albinelor. In acelasi sens s-au pronuntat si reprezentanti ai comunitatii stiintifice internationale si ai organizatiilor de apicultori din diverse tari ale Europei si Apimondia (Federatia Internationala a Asociatiilor Apicole), care considera pesticidele ca fiind cauza unor depopulari masive a familiilor de albine, ducand pana la disparitia acestora, efectivul de albine din multe tari europene scazand dramatic (in cazul Marii Britanii cu aproape 80%).

Pesticidele din aceasta categorie se acumuleaza in apa, sol, in nectarul si polenul plantelor, contaminandu-le si otravind insectele polenizatoare, dintre care cele mai importante sunt albinele (practic, substantele le paralizeaza, provocand moartea). Un efect grav al insecticidelor pe baza de neonicotinoie e ca se „stocheaza” in mediul inconjurator pentru mai multi ani (chiar peste zece ani).

Problema nu este, insa, doar a apicultorilor, ci a intregii agriculturi. „Apicultura si albinele sunt un factor de stabilitate si de mentinere a biodiversitatii. Produsele ca mierea, propolisul, laptisorul de matca si altele reprezinta doar 10-15% din beneficii. Studii efectuate in SUA arata ca 76-80% din toate produsele agricole depind de polenizarea facuta de albine. E vorba de beneficii de aproape 200 de miliarde de dolari. Din pacate, in Romania nu exista studii similare pentru a estima acest impact economic”, sustine Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA) din Romania. „Am vazut efectul acestor substante in alte tari europene, precum Franta, unde de pe suprafete intinse au disparut albinele, dar si alte animale si pasari mici”, mai spune Ioan Fetea.

Acelasi punct de vedere este sustinut si de Aurel Maxim, cadru didactic la USAMV Cluj: „Albinele de pe Tera sufera suficient din cauza pesticidelor si a poluarii. Trebuie sa se inteleaga insa ca albinele nu sunt doar o afacere a apicultorilor – disparitia lor ar duce la o injumatatire a productiei de alimente. A tututor acelor alimente care depind de polenizarea etnomofila (facuta de insecte – n.a.)”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *