Intretinerea maidanezilor ne costa cat alocatia pentru 100.000 de copii

Cei 7.500 de comunitari adunati anul trecut de pe strazile orasului au consumat din bugetul local 4,5 milioane de lei.Cu acesti bani, Primaria ar fi putut ajuta 100.000 de copii oferindu-le contravaloarea unei alocatii lunare. Totusi, problema maidanezilor nu a fost inca rezolvata.intretinerea maidanezilor

Galatiul a devenit un taram al cainilor vagabonzi. Fie ca este vorba despre zona centrala sau despre oricare cartier marginas, cainii comunitari se simt ca la ei in ograda amenintand sanatatea si integritatatea corporala a trecatorilor. Din cauza haitelor de maidanezi, o plimbare se poate transforma intr-un cosmar, dovada stand numarul mare al persoanelor muscate care ajung la „Urgente”.

In ciuda acestui neajuns major (pe langa celelalalte, precum fecalele de pe trotuare si poluarea sonora nocturna) marea problema a cainilor comunitari este aparent una fara solutie.

Desi autoritatile locale sustin ca anual sunt adunati mii de caini comunitari de pe strazile orasului, haitele de maidanezi continua sa bantuie de parca numarul lor ar fi infinit.

7.500 de caini comunitari, adunati in 2009
Ion Ionescu, directorul Ecosal Prest, societea din cadrul Primariei care are in sarcina rezolvarea problemei cainilor comunitari, ne-a declarat ca, doar anul trecut, de pe strazile Galatiului au fost adunati 7.500 de maidanezi, multi dintre ei agresivi.

„Primaria are doua padocuri, cu o capacitate totala de circa 1.000 de caini, insa eu am in grija doar unul. De celalalt, se ocupa niste ONG-uri din domeniul protectiei animalelor. Circuitul este simplu. Noi respectam legea. Vedem cainii, ii prindem si ii cazam la padoc. Le oferim ingrijire si hrana timp de o saptamana, dupa care, daca nimeni nu ii va adopta, ii eutanasiem”, a afirmat Ionescu.

Anul trecut, pentru ingrijirea celor 7.500 de caini comunitari, Primaria a cheltuit 4,5 milioane de lei , bani cu care ar fi putut, de exemplu, sa ajute peste o suta de mii de copii.

„Intretinerea unui caine costa 1,7 lei, iar banii provin din taxa de ecarisaj. Mancarea este de la supermarketuri si consta in resturi sau alimente expirate”, a precizat directorul Ecosal.

Nu mai vrem caini vagabonzi pe strazi !
Iata si cateva dintre sutele de reclamatii postate de galateni pe site-ul „domnuleprimar.ro”: „Locuiesc la blocul F10, strada Oltului, si, in decurs de trei luni, s-au strans peste 10 caini in jurul blocului. Avem copii si acesti caini sunt o sursa de infectie si un pericol. Va adresez rugamintea sa luati cainii din jurul blocului”, scrie Vatafu Aniela.

La randul sau, Adrian Ardelean reclama: „Domnule primar, am mai facut o sesizare si in urma cu un an, in legatura cu cainii maidanezi. Dupa doua luni, am primit raspuns in scris ca se va comunica firmei de salubrizare (Ecosal). Ei bine, nu s-a rezolvat absolut nimic in acest sens. Aceleasi „concerte” nocturne ne chinuie si acum. Credeti ca in viitorul apropiat se poate face ceva? Daca nu, pot sa ma ocup personal de aceasta problema? Promit ca o sa-mi platesc in continuare impozitele”.

Acestea sunt doar doua dintre numerosele reclamatii care s-ar cuveni luate in consideratie de autoritatile locale.

Taxa pe caine , obligatorie pentru toti
Incepand de anul acesta, toti galatenii, indiferent daca au sau nu caini in proprietate, trebuie sa plateasca o taxa pentru servicii de ecarisaj. Mai pe scurt, taxa de caine. Astfel, persoanele fizice vor plati 2,5 lei pe an, iar firmele cite 50 de lei.

Viceprimarul Nicusor Ciumacenco ne asigura ca banii vor fi dramuiti cu grija si vor fi directionati pentru extinderea si modernizarea padocurilor, pentru sterilizarea cainilor vagabonzi, dar si pentru eutanasierea celor bolnavi. Taxa abia votata este insa deja contestata de galateni. Deja sunt trei actiuni in Contencios administrativ, la plangerea unor persoane care considera taxa abuziva.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *