Investitii pentru reducerea poluarii cu nutrienti a apelor si solului din Romania

Investitii pentru reducerea poluarii cu nutrienti a apelor si solului din Romania

Ministrul Mediului si Padurilor, Attila Korodi, a participat joi, 26 aprilie 2012, la Covasna, la workshop-ul prevazut in cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti derulat de Ministerul Mediului si Padurilor in domeniul reducerii poluarii cu nutrienti a apelor si solului din tara noastra. Proiectul este adresat unui numar de 69 de comune (reprezentand mai multe localitati din Romania) considerate zone vulnerabile la acest tip de poluare. Programul vizeaza pe de-o parte inlocuirea practicilor traditionale agricole cu cele ecologice precum si informarea publicului beneficiar asupra avantajelor de mediu si sanatate pe care implementarea acestor investitii le vor produce.

Referindu-se la stadiul derularii proiectului ministrul Attila KORODI a precizat ca “Pana la aceasta data, in cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” au fost receptionate 14 platforme comunale si 1.128 platforme individuale de colectare a gunoiului de grajd in 9 comune din judetele Arges, Bihor, Buzau, Cluj, Dolj, Iasi, Mures, Timis, Valcea si Cluj. In perioada imediat urmatoare lotul de platforme prevazute in proiect va fi completat cu inca 18. Termenul de finalizare al acestora este 15 iunie 2012. Zonele in care acestea vor fi construite sunt in judetele Olt, Calarasi, Brasov, Mehedinti, Arad, Mures, Satu Mare, Botosani, Galati, Suceava si Iasi. Aici au fost deja livrate echipamentele tehnice: tractoare, remorci, incarcatoare frontale, cisterne si masini de imprastiat gunoi de grajd”.
Proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” este finantat de Guvernul Romaniei dintr-un imprumut rambursabil de 50 mil. Euro acordat de Banca Mondiala si un ajutor financiar nerambursabil de 5,5 mil. USD, acordat de Fondul Global de Mediu (GEF). Consiliile judetene si consiliile locale implicate in proiect asigura o cota de cofinantare de pana la 5% din valoarea investitiilor.

Obiectivul general al proiectului il reprezinta acordarea de sprijin Guvernului Romaniei in vederea alinierii la cerintele Directivei Nitratilor a UE prin:
– reducerea deversarilor de nutrienti in corpurile de apa
– promovarea schimbarilor comportamentale la nivel regional
– sprijin pentru intarirea cadrului de reglementare si capacitatii institutionale
“Obiectivul global de mediu este reducerea pe termen lung a deversarilor de nutrienti in apele ce se varsa in Dunare si Marea Neagra, printr-un management integrat al solului si apelor. Termenul de implementare al proiectului este la finalul anului viitor. Pana atunci vor fi construite 72 de platforme comunale, utile in managementul ecologic al gunoiului de grajd, 12 investitii pentru canalizare si statii de epurare, plantarea de perdele forestiere pe circa 130 de hectare, constructia de platforme individuale de colectare a gunoiului precum si livrarea in fiecare comuna inclusa in proiect de echipamente performante, adaptate noilor investit”, a mai spus ministrul Attila KORODI.

Cel mai adesea, in localitatile rurale, gunoiul de grajd este depozitat in conditii improprii atat la nivelul gospodariilor individuale cat si la nivelul localitatilor, fara a exista nici o masura impotriva scurgerilor si infiltratiilor fractiilor lichide (urina plus ape din precipitatii). Acest fapt afecteaza mediul inconjurator, in special solul si apele subterane sau de suprafata. Mai mult, de cele mai multe ori, gunoiul de grajd este amestecat cu resturi menajere nedegradabile ceea ce face improprie utilizarea pe terenurile agricole. Ca urmare, este necesara aplicarea unui sistem durabil privind gestionarea gunoiului de grajd, ceea ce implica schimbari majore in practicile actuale, in vederea conformarii cu cerintele noilor reglementari nationale si europene.

Nitratii au efecte grave si, uneori, chiar ireversibile asupra omului
Potrivit normelor in vigoare, din cauza potentialului nociv pe care il reprezinta, nitratii au fost inclusi in categoria substantelor toxice din apa potabila. Limita sanitara maxima admisa pentru nitrati in apa potabila este de 50 mg/litru, la fel ca in Uniunea Europeana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *