Vanatorii bogati din Occident sunt atrasi de oferta cinegetica a Romaniei

Vanatorii bogati din Occident sunt atrasi de oferta cinegetica a Romaniei

Vanatorii bogati din Occident sunt atrasi de oferta cinegetica a Romaniei * una dintre speciile cele mai cautate este ursul brun, pus sub ocrotire de organismele internationale * un trofeu de-al lui Mos Martin poate ajunge la 17.000 de euro, cam cat doua Loganuri

Potrivit statisticilor, in padurile Romaniei traiesc cei mai multi ursi bruni din tarile Uniunii Europene, 6.500 la numar, dintr-un total de 14.000. De altfel, tara noastra este si printre singurele in care aceste animale, aflate pe lista rosie a speciilor amenintate cu disparitia, sunt vanate. Amatori sunt vanatorii straini, care au si bani sa plateasca pentru un trofeu, care costa intre 5.000 si 17.000 de euro.

In timp ce organismele pentru protectia animalelor condamna vanatoarea, silvicultorii explica faptul ca astfel de partide nu sunt profitabile fiindca ingrijirea unui urs este foarte scumpa, iar cand trag linie, nu raman prea multi bani.

Vanatoare cu patalama de la minister

In Moldova, cei mai multi ursi traiesc in padurile Bucovinei. Fondurile de vanatoare ale Directiei Silvice Suceava gazduiesc 153 de exemplare de urs brun, conform evaluarii efectivelor de vanat. Asta in conditiile in care padurile Directiei Silvice Suceava efectivul optim la specia urs este de cel mult 119 exemplare. Altfel spus, ursul brun are conditii de trai optime din Bucovina, este la adapost de orice pericol. Purtatorul de cuvant al Directiei Silvice, Cristi Tomniuc, ne-a explicat ca ursii pot fi vanati doar daca produc pagube. „Ursii se recolteaza doar acolo unde produc pagube. Exemplarele destinate posibilei recoltari fac parte din acel numar maxim de interventii aprobat de Ministerul Mediului pentru prevenirea producerii unor pagube in sectorul agricol zootehnic precum si victime umane”, sustine Tomniuc. Silvicultorii mai spun ca vanatoarea la urs nu este profitabila din punct de vedere financiar. Desi un trofeu de urs costa intre 5.000 si 20.000 de lei, Directia Silvica Suceava investeste tot atatia bani pentru a le asigura acestor animale ambientul si hrana necesara.

La Neamt, anul trecut, in padurile administrate de Directia Silvica Neamt erau 134 de ursi. „In ultimii doi ani, au fost vanate cinci exemplare. Vanatorii nu prea mai vin, pentru ca este scump. Un trofeu costa intre 5.000 si 17.000 de euro, in functie de marime. Ursul se vaneaza doar cu derogare obtinuta de la Ministerul Mediului, pentru a reduce presiunea si riscul de accidente cu oameni, animale, in anumite zone”, a spus Alexandru Balut, responsabil Compartiment de Vanatoare din cadrul Directiei Silvice Neamt.

Declaratiile nu sunt foarte convingatoare pentru straini, care in fiecare an vin la partide de vanatoare in Romania. Ca sunt ursi, cerbi sau mistreti, nu conteaza atat timp cat isi satisfac nevoia de adrenalina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *