Misterul abilitatii pasarilor de a se orienta in zbor cu ajutorul campului magnetic al pamantului si-a gasit rezolvarea

0
404
Misterul abilitatii pasarilor de a se orienta in zbor cu ajutorul campului magnetic al pamantului si-a gasit rezolvarea
Misterul abilitatii pasarilor de a se orienta in zbor cu ajutorul campului magnetic al pamantului si-a gasit rezolvarea

Doi cercetatori americani au rezolvat o parte din misterul care inconjoara abilitatea pasarilor de a se orienta in zbor cu ajutorul campului magnetic al pamantului, scrie ziare.com.

Pasarile sunt faimoase pentru extraordinarele calitati de a naviga fara gres. Unele migreaza mii de kilometri, zburand zi si noapte, uimind cu capacitatea lor de orientare. De zeci de ani oamenii de stiinta cauta sa le afle secretul, ei stiind sau banuind, mai degraba, ca au un simt special de a detecta variatiile din campul magnetic al Pamantului. Insa, felul in care pasarile rezoneaza cu undele magnetice a fost o continua provocare pentru cercetatori. Pana astazi.

Doi cercetatori americani, Le-Qing Wu si David Dickman, de la Baylor College of Medicine, un reputat centru de cercetari biomedicale din Houston (Texas), au anuntat ca misterul este in mare parte rezolvat. Potrivit New York Times, cei doi au identificat niste celule speciale in creierul porumbeilor, care inregistreaza informatii despre undele magnetice ale pamantului, avand rolul unei busole, un fel de busola biologica.

„Este uimitor ce au reusit sa realizeze” a declarat un alt reputat cercetator in domeniu, David Keays de la Institutul de Patologie Moleculara din Viena. „Wu si Dickman au descoperit celule in creierul porumbeilor care sunt reglate pe anumite frecvente ale campului magnetic al Terrei”.

Descoperirea cercetatorilor americani a fost facuta publica joi, in cunoscuta publicatie Science Express, starnind entuziasmul colegilor din domeniu.

Orientarea cu ajutorul undelor magnetice presupune mai multe etape. Pasarile trebuie sa aiba o abilitate speciala de a detecta magnetismul Pamantului, dupa care o parte a creierului trebuie sa poata inregistra informatiile. Apoi, se pare ca o alta zona a creierului compara datele inregistrate, ca sa realizeze astfel o harta, care va fi stocata.

Cercetatorii din Houston au reusit sa descifreze si ce presupune cel de-al doilea pas din proces. Ei au identificat un grup de celule in sistemul cerebral al porumbeilor care inregistreaza atat directia, cat si intensitatea campului magnetic. De asemenea, au date destul de solide ca aceste informatii sunt captate cu ajutorul urechii interioare a pasarilor. „Dar, mai avem inca de lucru asupra acestui aspect” a spus Dickman.

Cei doi n-au apucat sa studieze si a treia etapa, cea privind analiza si stocarea informatiilor, dar Dickman crede ca partea responsabila de aceste functii este hippocampusul, zona responsabila de orientarea in spatiu atat la pasari, cat si la oameni.

Cu toate ca mai sunt multe mistere de descifrat, oamenii de stiinta considera ca eforturile celor doi reprezinta un imens pas inainte. „Cu siguranta ca realizarile lui Le-Qing Wu si David Dickman vor contribui in viitor la rezolvarea deplina a acestui puzzle”, a declarat Kenneth Lohmann, un alt celebru cercetator in domeniul detectarii undelor magnetice de catre zburatoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.