Colectia de articole tematice include materialele redactionale publicate in cadrul revistei Agenda Constructiilor la sectiunea dedicata analizelor de piata anuale in domeniu. Sunt incluse date statistice, analize si comentarii ale reprezentantilor companiilor: Ariston Thermo, Baxi, Robert Bosch Termotehnica, CDA & Camardu, Climatherm, IPV Instalatii, Promteh, Rehau – Instalatii Termice, Termofarc, Compania Energetica Oltenia, AS Solar, Duo Best Group, Daikin Industries, Gea Group, Johnson Controls, LG Electronics, Rettig Group, Warmup, Beghelli, Schott AG si altele. Livrarile specifice pietei locale de centrale termice au inregistrat o usoara crestere anul trecut, pana la aproximativ 135.000 de unitati, nivelul fiind corespunzator unei valori de circa 80 milioane de euro.
Evolutia optima a bransei a fost sustinuta, preponderent, de actiunile intreprinse la nivel national de autoritati privind eliminarea totala sau partiala a subventiilor la pretul gigacaloriei. In ceea ce priveste sectorul echipamentelor termotehnice in general, factorii politico-economici, precum si legislatia in domeniu au un impact decisiv asupra dinamicii acestuia, recesiunea prelungita si declinul sectorului constructiilor generand acutizarea competitiei, astfel incat companiile sunt nevoite sa-si repozitioneze produsele in functie de pret sau sa asigure beneficii suplimentare pentru clientii finali.
In opinia managerilor societatilor furnizoare de centrale si echipamente termice, este dificil de realizat o previziune exacta privind situatia pietei in acest an. De asemenea, conform acestora, cea mai importanta decizie politico-economica ce a influentat major industria termotehnica este cea referitoare la programul initiat anul trecut de autoritati privind reducerea partiala sau totala a subventiilor si ajutoarelor sociale pentru caldura. Perspectivele sectorului de echipamente termotehnice pentru anul in curs sunt, in ansamblu, pozitive, cele mai sumbre estimari ale managerilor societatilor din domeniu previzionand cel mult o stagnare a vanzarilor la nivelul din 2011.
Anul trecut, evolutia din domeniu a fost influentata, in principal, de criza economica, ale carei consecinte au continuat sa se resimta atat pe piata constructiilor si in sectorul imobiliar, cat si la nivelul consumatorilor finali. Efectele au fost reprezentate de acutizarea concurentei, disparitia unor societati intermediare din lantul de distributie, orientarea beneficiarilor spre segmentul centralelor mai ieftine sau, dimpotriva, informarea si alegerea mult mai atenta a echipamentelor preferate, tinandu-se cont atat de calitatea produselor, cat si de avantajele complementare oferite de furnizori. Toti acesti factori au determinat companiile din domeniu sa-si revizuiasca strategiile de vanzare atat in ceea ce priveste preturile de comercializare a produselor, cat si cele de distributie sau promovare a sistemelor. Un factor negativ care a influentat sectorul de echipamente termotehnice a fost reprezentat de scaderea puterii de cumparare a populatiei si de limitarile financiare privind achizitia produselor utilizate pe termen lung, din care fac parte si centralele termice, respectiv sistemele HVAC. Pentru mai multe informatii, click aici!