Lansare de proiecte de twinning in parteneriat romano – italian

La evenimentul de lansare de la mijlocul lunii martie, au participat, alaturi de comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu si de ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, si Mario Cospito, ambasadorul Italiei la Bucuresti, reprezentanti ai conducerii Agentiilor Regionale de Mediu Veneto si Basilicata si Sulfina Barbu, presedinta Comisiei de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor.

Cele doua proiecte PHARE vizeaza intarirea capacitatii de inspectie si control a Garzii Nationale de Mediu, precum si consolidarea legislatiei specifice in domeniul inspectiei de mediu, din perspectiva atributiilor si a rolului Romaniei de tara aflata la granita Uniunii Europene.

Proiectele sunt realizate in parteneriat romano-italian, cu Agentiile de Protectie a Mediului din regiunile Veneto si Basilicata, precum si cu Institutul National de Sanatate din Italia si cu Centrul de Geomorfologie Integrata pentru Aria Mediteraneeana. Ele se vor finaliza la sfirsitul anului 2009.

„De patru ani incoace, Romania si Italia au derulat impreuna nu mai putin de 16 parteneriate in proiecte de mediu. Cu patru parteneriate pe an, in medie, avem dovada ca relatiile romano-italiene nu sunt marcate doar de dragoste si ura, ci si de multa implicare profesionala si institutionala”, a declarat Nicolae Nemirschi.

Ministrul Mediului a subliniat ca proiectele de twinning urmaresc sa dezvolte un rol  de inspectie si control mult mai complex al Garzii de Mediu, atat la nivel central, cat si regional si local. Metodologia de inspectie propusa leaga strans componenta de mediu de cea de sanatate publica si incurajeaza cresterea puternica a comunicarii publice in domeniu si a feedback-ului partenerilor sociali. Este vorba atat de societatea civila, cat si de institutiile cu atributii in domeniul controlului de sanatate, dar si al controlului de frontiera.

Plaja sectoarelor de mediu ce vor fi acoperite de cele doua proiecte este foarte vasta. Ea cuprinde 9 componente, intre care se regasesc marii poluatori industriali dar si managementul apelor, chimicalele dar si protectia naturii, deseurile electrice si electronice dar si organismele modificate genetic, substantele periculoase, dar si instalatiile mari de ardere.

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *