Litoralul romanesc se surpa

    Toate lucrarile efectuate in ultimii 20 de ani pentru consolidarea Litoralului romanesc au fost de mantuiala si, pentru ca nu au facut parte dintr-un plan general-unitar, care sa vizeze intregul teritoriu de la Sulina pana la Vama Veche, multe dintre ele au fost inutile.
    litoral
    Este concluzia prezentata de ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, care a afirmat ca pentru salvarea situatiei este nevoie de un proiect unitar, care sa vizeze intregul Litoral, nu doar sa carpeasca pe ici, pe colo plajele si faleze, in functie de diferite interese, mai ales financiare.

    Ministrul a desfiintat proiectele realizate in ultimii 20 de ani la Marea Neagra, afirmand ca este nevoie de o cu totul alta viziune pentru managementul zonei costiere. „Este foarte usor sa se faca raportari triumfaliste si sa se spuna ca situatia nu este tocmai grava, ca avem proiecte si cautam finantari si, in general, ca problemele vor fi rezolvate.

    Am participat la tot felul de sedinte festive, care aratau ca, de fapt, nu s-a realizat mai nimic in acest domeniu si mi-e teama ca situatia este foarte delicata”, a spus recent ministrul la un eveniment dedicat felului in care Romania a absorbit bani prin Programul Operational Sectorial Mediu.

    Nemirschi a adaugat ca singura perioada in care s-au facut lucrari de calitate pentru protejarea Litoralului romanesc a fost inainte de 1989, dar ca, din pacate, proiectele respective au fost abandonate inainte de a fi finalizate.

    In anii ’90 si 2000 s-au facut alte studii, in functie de guvernarile care s-au perindat, s-au alocat bani insuficienti, iar lucrarile fie au fost facute de mantuiala, fie nu ajuta foarte mult scopului final de reabilitare a plajelor si falezelor de la Marea Neagra. „Este nevoie sa gandim acest proiect in ansamblu, sa gasim finantari si sa dam drumul la proiecte, intrucat situatia este grava atat in partea de nord, unde sunt plaje virgine, cat si in sud, in statiunile turistice pe care vrem atat de mult sa le promovam”, a spus ministrul Nemirschi.

    PROIECTUL JICA – INTARZIERI MAJORE
    Cel mai recent proiect de mari dimensiuni privind reabilitarea plajelor din Romania a fost semnat in 2007. In valoare de 316 milioane de euro, proiectul viza cinci zone prioritare, iar lucrarile urmau sa se deruleze pana in anul 2020.

    Studii de fezabilitate fusesera realizate de Agentia Japoneza de Cooperare Internationala – JICA si vizau doar portiunea tarm dintre Mamaia si Eforie Nord: reabilitarea a 1.500 de metri de diguri, realizarea unei lungimi de 4.100 de metri de recifi artificiali si lucrari de innisipare, cu circa 3,2 milioane de metri cubi de nisip provenit din Marea Neagra sau din Dunare.

    De asemenea, erau prevazute si diguri subacvatice: lucrari hidrotehnice de protectie (jetele si epiuri) pe o lungime de 6.700 de metri. Potrivit unor surse din Directia Dobrogea – Litoral, lucrarile au inregistrat intarzieri severe, din cauza lipsei banilor.

    In ciuda declaratiilor, Guvernul Tariceanu nu a acordat fondurile necesare desfasurarii in bune conditii a proiectelor. Ministerul va aloca bani pentru alte trei studii de fezabilitate pentru alte trei proiecte prioritare: Eforie, Mamaia Sud si Tomis. In cazul in care Romania nu va demara aceste lucrari, riscam sa pierdem peste 20 de ani cateva hoteluri din zona Litoralului.

    Potrivit specialistilor romani, principalele cauze care duc la reducerea plajelor sunt amenajarile hidrotehnice realizate in bazinul Dunarii, extinderea digurilor si modernizarea porturilor, reducerea stocurilor de moluste marine, dar si tendinta de ridicare a nivelului marii cu 1,5 mm-2 mm.

    IN DELTA
    Plajele din zona Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii sunt si ele foarte afectate: plaja Sacalin este intr-un proces avansat de degradare, rata maxima de eroziune fiind de – 19 metri pe an. Intr-o situatie la fel de critica se afla si sectorul de plaja dintre Sulina si Sfantu Gheorghe, care se confrunta cu fenomenul de eroziune rapida, pierderea anuala fiind de – 9 metri, fiind afectata in special zona Sfantu Gheorghe – Zaton. Foarte afectata este si plaja statiunii Gura Portitei.

    Sursa: Jurnalul National

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *