Romania da extemporal la infringement

Autoritatile de la Bucuresti vor da la sfar-situl acestei saptamani primul examen in fata responsabililor europeni in ceea ce priveste intarzierile de conformare la standardele europene inregistrate de Romania.
colectare deseuri
Primul care se va „in-frunta” cu oficialii de la Bruxelles este ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.

Instalat in functie de patru luni, mi-nistrul va trebui sa dea explicatii pentru severele intarzieri ale tarii noas-tre in ceea ce priveste inchiderea gropilor de gunoi neconforme si des-chi-derea unor deponeuri ecologice, moder-ne si in conformitate cu standardele cerute de Uniunea Europeana.

In 2004, in perioada negocierii Tratatului de Aderare a Romaniei la UE, oficialii de la Bucuresti s-au angajat in fata celor de la Bruxelles ca pana in 2009 vor fi inchise toate gro-pi-le de gunoi neconforme, iar in tara noastra nu vor exista decat puncte ecologice de colectare a deseurilor.

Romania putea accesa chiar fonduri europene pentru aceste investitii: prin Programul Ope-ra-tional Sectorial Mediu au fost disponibile 1,1 miliarde de euro. Europenii au fixat ca termen-limita data de 16 iulie 2009. In caz contrar, se va declansa procedura de infringement (incalcarea Tratatului de Aderare) impotriva Romaniei si pena-li-zarea tarii noastre cu sume incepand de la 200.000 de euro pe zi pana la remedierea situatiei neconforme constatate. De asemenea, gropile de gunoi neconforme vor fi inchise, deseurile urmand a fi depozitate in putinele deponeuri ecologice amenajate. Asta va presupune transportul deseurilor pe distante mult mai mari si, implicit, cresterea taxelor locale de salubritate.

AMENZILE, LA AUTORITATILE LOCALE VINOVATE
Potrivit ministrului Mediului Nicolae Nemirschi, Romania nu va reusi sa-si respecte promisiunile decat intr-un procent de 70%. Pana acum, doar 10 gropi de gunoi au fost inchise, iar din cele 65 de deponeuri ecologice ce ar trebui amenajate, doar 20 exista pana in acest mo-ment, cu trei luni inainte de expirarea termenului.

In 2008 a fost depusa la Bruxelles documentatia pentru un singur deponeu, de la Bistrita, iar in cursul acestui an ar urma alte aproape 30 de proiecte, in valoare totala de 200 de mi-lioane de euro. Nemirschi a mai afirmat ca va cere noi termene de conformare Comisiei Europene, dar ca este putin probabil ca Romania sa le obtina. Minis-trul a mai spus ca transfera amenzile venite de la CE catre autoritatile locale care nu si-au facut treaba. Nemirschi a mai spus ca a ajuns la aceasta concluzie dupa ce s-a consultat cu ministrii de resort din tari precum Italia sau Grecia, state care au avut de-a face de-a lungul anilor cu mai multe crize ale deseurilor.
Incepand de astazi, ministrul Ne-mirschi este prezent la Madrid pentru a vedea felul in care autoritatile locale au rezolvat problema deseurilor din capitala Spaniei.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *