Euronews abordeaza acuzatia adusa mafiei italiene ca spala bani prin firmele care gestioneaza deseurile romanesti

Euronews abordeaza acuzatia adusa mafiei italiene ca spala bani prin firmele care gestioneaza deseurile romanesti

Un reportaj realizat de postul TV Euronews abordeaza acuzatia adusa mafiei italiene ca spala bani prin firmele care gestioneaza deseurile romanesti.

Sub muntele de gunoi de la Glina sta ascunsa averea familiei unui cap al mafiei siciliene – Vito Ciancimino, fost primar din Palermo, decedat in 2002, potrivit procurorilor italieni. Ancheta a fost subiectul unui reportaj video transmis la sfarsitul saptamanii trecute de postul de televiziune Euronews. Administrarea afacerilor sale ar fi fost preluata de fiul boss-ului mafiot, Massimo Ciancimino. Moste­nitorul celui numit Don Vito ar spala banii murdari din activitatea gruparii prin firme care gestioneaza groapa de la Glina.

„Spalarea banilor murdari cu ajutorul deseurilor. Asta cred procurorii italieni ca se intampla in Romania”, anunta jurna­listii Euronews.

Acestia au venit in Romania pentru a afla detalii despre modul de operare al grupului mafiot. Massimo Ciancimino ar lucra prin interpusi care controleaza firmele administratoare ale deseurilor de pe cele 114 hectare de la Glina. Omul sau de baza ar fi Victor Dombrovschi, despre care s-a scris ca ar fi lucrat pentru Serviciul Extern de Informatii. Acesta este o figura retrasa, despre care presa romana a scris foarte putin si care a preferat sa stea departe de atentia publicului.

Ancheta derulata in prezent in Italia si in alte tari din Europa si-a propus sa identifice persoanele si societatile cu care ar fi in afaceri Massimo Ciancimino, si de a recupera bunurile materiale mostenite de acesta de la tatal sau. Acesta din urma a avut legaturi stranse cu mafia siciliana, Cosa Nostra, spun autoritatile de la Roma.

Massimo Ciancimino: „N-am fost niciodata in Romania”

Fiul lui Don Vito, investigat de procurorii de la Roma, a acordat un interviu postului Euronews, dar numai pentru a insista ca este nevinovat. A negat ca ar fi fost vreodata in Romania si ca l-ar cunoaste pe Victor Dombro­v­schi, cel despre care procurorii spun ca este omul sau de legatura. Dombrovschi este managerul societatii Ecorec, care s-a ocupat de gestionarea deseurilor de la Glina si care, potrivit justitiei italiene, ar avea legaturi cu fratii italieni Pileri, aflati la conducerea unei alte companii din Romania. Jurna­listii Euronews nu au fost pri­miti de repre­zentantii Ecorec si nu au fost primiti la vreo discutie.

Autoritatile romane au fost insa mai cooperante. Primaria din Popesti Leordeni le-a aratat contractul de administrare a gropii Glina iar seful DIICOT, Codrut Olaru, le-a vorbit despre colaborarea intre procurorii italieni si cei romani.

La Roma, autoritatile continua sa caute dovezi pentru a demonstra o legatura directa intre Massimo Ciancimino si afacerea de la Glina. Garda Financiara italiana incearca, de mai multe luni, sa reconstruiasca patrimoniul lui Vito Ciancimino, care a murit acum zece ani. Este vorba de un tezaur format din mari sume de bani ascunse in strainatate, un patrimoniu care ar fi rezultatul afacerilor facute de familia Ciancimino in anii ’80 cu mafia din Sicilia, bani care ar fi utilizati acum de fiul lui Vito, Massimo Ciancimino.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *