In conditiile in care factura pentru incalzirea locuintei creste vertiginos de la o iarna la alta, tot mai multi oameni cauta alternative care sa le crute buzunarul si sa-i ajute sa faca economii.
Tocmai de aceea in ultimul timp creste numarul celor care renunta la sistemele de incalzire pe gaz, optand pentru cazane pe biomasa, ori revin la vechea si traditionala soba.
Expertii in domeniul energiei regenerabile afirma ca incalzirea locuintei cu biomasa ofera numeroase avantaje proprietarului, mai ales daca sunt utilizate sisteme performante de incalzire a locuintei. In special, in mediul rural biomasa este adesea disponibila gratis sau la costuri scazute, sub forma reziduurilor sau a produselor secundare neinteresante pentru industrie. Statisticile arata ca anual gospodariile rurale genereaza in medie trei tone de biomasa neutilizata, care poate fi folosita in calitate de combustibil pentru sistemele de incalzire, aceasta in timp ce majoritatea gospodariilor cheltuiesc circa sase mii lei intr-un sezon de incalzire. In plus, pe piata din Moldova se comercializeaza si biomasa procesata, si cazane performante care pot fi utilizate la nivel cu cele pe gaz, fara a crea incomoditati.
Biomasa, de doua ori mai ieftina decat gazul
Potrivit lui Oleg Donoaga, presedintele Asociatiei Obstesti pentru promovarea Biocombustibililor in Moldova, in prezent, cererea pentru biomasa procesata depaseste cu mult oferta. Asta pentru ca, de regula, brichetele si peletii costa mai putin decat lemnele ori carbunele, in plus sunt mai putine batai de cap pentru cei care-i utilizeaza. Mai mult, datorita diversificarii pietei din R. Moldova, creste considerabil numarul celor care aleg sa-si instaleze cazane ori sobe pe biomasa, in defavoarea centralelor de incalzire pe gaz.
Pretul variaza in functie de gradul de confort
Brichetele si peletii sunt utilizati atat in sobe obisnuite, cat si in cazane performante pe biomasa. In Moldova se gasesc atat cazane pentru arderea lemnului, carbunelui, cazane strict pentru arderea peletelui, cazane de gazificare a lemnului care sunt destinate arderii doar a lemnului uscat, dar si sisteme universale care permit utilizarea lemnului, carbunelui, brichetelor direct in camera de ardere, si a peletelui prin intermediul unui buncar. Marcile se deosebesc intre ele prin preturi, constructie, tipurile de combustibili folositi si randament. Andrei Gincu, manager financiar la „Solara Term”, afirma ca cele mai solicitate sunt cazanele din fonta pentru combustibil solid care sunt si cele mai ieftine. „Costul unui cazan pe biomasa variaza intre zece mii de lei pentru un cazan din fonta si pana la 40 mii de lei pentru un cazan mai sofisticat. Cele mai ieftine cazane sunt cele pe baza de combustibil solid, precum lemnul, carbunele, ori brichetele. Cele pe peleti sunt mai costisitoare”, afirma Andrei Gincu.
Acesta spune ca pretul variaza in functie de gradul de confort pe care-l ofera sistemul. Astfel, cele mai scumpe sunt cazanele automate care, in functie de volumul rezervorului, necesita a fi incarcate fie o data la 24 de ore, o data la 72 de ore ori chiar o data in saptamana. In Europa sunt cazane care sunt incarcate o data pe sezon.
99% din sistemele importate functioneaza cu gaz
Potrivit lui Andrei Gincu, de regula, investitia se recupereaza in trei ani, in timp ce perioada de exploatare a unui cazan pe biomasa este de minimum zece ani. Mai mult decat atat, ofera posibilitatea de a economisi pana la o treime din suma cheltuita pentru incalzirea unei locuinte pe perioada rece a anului. In plus, spre deosebire de sobele obisnuite, sistemele de incalzire pe baza de biomasa au un avantaj semnificativ pentru ca au capacitatea de a livra apa calda in cantitati necesare si fara eforturi suplimentare. Daca ati hotarat sa schimbati sistemul de incalzire a locuintei si vreti sa optati pentru un cazan pe biomasa, la alegerea lui tineti cont de suprafata locuintei, necesitatea de a incalzi doar aerul sau si apa, si tipul de biomasa pe care-l veti utiliza. Conform „Studiului de piata privind solutiile accesibile de incalzire pe baza de biomasa a gospodariilor din mediul rural” realizat in cadrul proiectului „Energie si Biomasa in Moldova”, piata sistemelor de incalzire pe baza de biomasa din Moldova este inca la etapa de dezvoltare. Aproximativ 99% din sistemele de incalzire importate in Moldova functioneaza pe baza de gaze naturale. Totodata, studiul releva faptul ca volumul mediu de combustibili folositi pentru incalzirea unei case este: 1 t de carbune, 6,2 m cubi de lemn, 1024 metri cubi de gaze naturale sau 1,4 t de biomasa neprocesata.Oleg Donoaga, presedintele Asociatiei Obstesti pentru promovarea Biocombustibililor in Moldova
O tona de brichete echivaleaza cu 5 metri cubi de lemne de foc sau 800 kg de carbune. Pretul unei tone de brichete variaza: la inceput de sezon – 1700 de lei, pe la mijloc de sezon atinge cifra de 2 mii lei. La nord, in prezent brichetele se vand la pretul de 2300 de lei tona.