Romania plateste cea mai scumpa energie verde din Europa printr-o schema generoasa de sprijinire a energiei verzi din Uniunea Europeana

0
439
Prin POS au fost semnate contracte de 1,4 miliarde lei pentru energia verde
Romania produce cea mai scumpa energie verde din Europa

Romania plateste cea mai scumpa energie verde din Europa printr-o schema generoasa de sprijinire a energiei verzi din Uniunea Europeana, informeaza rtv.net.

Fiecare rotire a unei eoliene inseamna profit curat pentru firmele din domeniu si cheltuieli pentru romani. Asa functioneaza schema de sprijinire a energiei verzi din Romania. Statul a dorit sa incurajeze in acest fel investitiile in energia verde, numai ca, la un moment dat, balanta s-a inclinat in companiile care detin eolienele.

„De exemplu, acuma la vant se dau 2 certificate, la solara se dau 6. Aceste elemente cantitative au fost stabilite direct in Parlament, in loc sa fi fost facute pe baza unei analize cost-beneficiu”, a declarat Jean Constantinescu, fost presedinte al Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Energie.

Asa s-a ajuns ca energia verde din Romania sa fie cea mai scumpa din Europa. Astfel, un producator de energie eoliana a vandut anul trecut un megawatt-ora de curent cu 137 de euro in Romania. Acelasi megawatt costa in Franta doar 88 de euro. Si totul este platit de romani, pe factura.

„Ceea ce am gresit noi priveste acel minim si maxim al valorii certificatului si al numarului de certificate care se aloca pe diverse categorii de energie verde (…) Ei s-au gandit sa stabilesca aceste limite, sub influenta unor grupuri de presiune, direct in Parlament. Si au gresit, ca s-a ajuns la asa numita supracompensare si la o sarcina prea grea pentru consumator”, a mai spus Constantinescu

De altfel, la inceputul anului, energia verde a incarcat o factura medie cu inca 2 lei. Exista insa si o parte plina a paharului. Schema de sprijin a energiei verzi a atras in Romania investitii de miliarde de euro in ultimii ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.