Atentie la efectele energizantelor!

Consumul de b?uturi energizante de c?tre tineri, criticat în Senatul SUA
Atentie la efectele energizantelor!

Numarul celor care ajung la camerele de garda din cauza acestor bauturi energizante a crescut alarmant. Medicii explica impactul neasteptat al acestora asupra sanatatii

Bauturile energizante sunt mai periculoase decat se considera initial, potrivit unor studii recente prezente in SUA. Desi par a fi alegerea perfecta pentru cei epuizati si insetati, in realitate nu ofera energie, ci stimuleaza sistemul nervos central. Din cauza continutului mare de cofeina cauzeaza probleme ale inimii dubland numarul celor care ajung la camera de garda, atat adolecenti, cat si adulti, cel putin in SUA. Cum si la noi, preferinta pentru aceste bauturi a crescut, medicii explica efectele putin stiute ale energizantelor. 1. DEPENDENTĂ: Pe termem lung, cafeina din aceste bauturi poate da dependenta in randul tinerilor care in mod normal nu au nevoie sa-si sporeasca astfel nivelul de energie. Cum cafeina ramane in organism doar pentru cateva ore, poate aparea tentatia de a consuma mai multa pentru a mentine crescut nivelul de energie. 2. CRESTERE IN GREUTATE: De obicei, bauturile energizante contin cantitati mari de zahar si sunt hipercalorice. „Au un numar semnificativ de calorii si persoanele care isi monitorizeaza greutatea sau vor sa slabeasca ar trebui sa le evite”, explica medicul nutritionist Luiza Parvu. 3. AGITATIE: Dupa ce ati consumat energizantul poate aparea agitatia si iritabilitatea, iar mainile tremura. 4. HIPERTENSIUNE: Tensiunea arteriala poate creste si pot aparea palpitatii, de aceea persoanele hipertensive ar trebui sa evite acest gen de bauturi. 5. REACTII ALERGICE: Bauturile energizante contin pe langa taurina si cofeina coloranti, arome artificiale si conservanti care pot da reactii alergice grave. „Unele contin glutamati, niste conservanti care pot da in cazul persoanelor predispuse reactii alergice cum ar fi inrosirea foarte puternica a fetei, chiar si atunci cand sunt consumate in cantitati mici”, a mai adaugat nutritionistul. 6. DESHIDRATARE: Desi sunt des folosite in timpul perioadelor de activitate fizica intensa pentru a potoli setea, energizantele nu numai ca nu hidrateaza, dar au un efect contrar provocand deshidratare. 7. AFECTIUNI ALE RINICHILOR: „Bauturile energizante aduc o cantitate in plus de aminoacizi, care in mod normal sunt sintetizati de organism exact cat are nevoie. Taurina este unul dintre acesti aminoacizi, care, fiind in plus, afecteaza rinichii si ficatul”, a mai completat nutritionistul Lygia Alexandrescu. „Daca sunt consumate in combinatie cu alcoolul, energizantele devin si mai periculoase, pentru ca si alcoolul stimuleaza sistemul nervos central.”
LUIZA PÂRVU, nutritionist

Mortale la cei care au boli de inima Multi medici sunt preocupati de nivelul ridicat de cofeina din energizante, care pot duce la cresterea tensiunii si a ritmului cardiac. „La orice persoana care are o boala de inima, efectele pot fi mortale”, a explicat Suzanne Steinbaum, cardiolog la Lenox Hill Hospital din New York. Jeff Rodgerson, seful departamentului de urgente de la Spitalul din Sacramento, vorbeste despre o crestere marcanta a celor care ajung la spital cu palpitatii si anxietate cauzate de bauturile energizante. „Primul lucru pe care il intrebam cand vin cu simptome de iritabiltate, neliniste, palpitatii e daca au consumat bauturi energizante, iar ei raspund afirmativ”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *