Mare Nostrum si Petrom lanseaza raportul GREEN WEEK 2009

green-week.jpgOrganizatia ecologista Mare Nostrum in parteneriat cu Petrom si Inspectoratul Scolar Judetean Constanta aduc la cunostinta publicului larg si a institutiilor cu responsabilitati in protejarea mediului, concluziile alarmante ale raportului Coast Watch realizat cu ocazia evenimentului Green Week desfasurat in luna iunie la Constanta;

* Unul dintre pericolele identificate in raport este extinderea poluarii costiere;
* Mai mult, doar 34 % dintre constanteni sunt familiarizati cu notiunea de activitati prietenoase cu mediul.

Plajele: inghitite de hartie, metal, sticla si plastic

Potrivit informatiilor extrase din raportul Coast Watch 2009 (parte integrata a proiectului GREEN WEEK), atat in zona Sud, cat si in zona Nord a litoralului s-a inregistrat o crestere semnificativa a cantitatii de deseuri, in comparatie cu anii precedenti. Observatiile au fost realizate in luna mai a anului curent si indica faptul ca poluarea a afectat in special partea nordica a litoralului (plajele statiunilor Mamaia si Constanta), unde cantitatea de deseuri de plastic a crescut de aproape cinci ori fata de luna mai a anului trecut. Situatia este foarte grava in conditiile in care o sticla de plastic se biodegradeaza in 4000 de ani, iar o punga de plastic care ajunge in apa marii poate duce la sufocarea pestilor.

In ceea ce priveste zona sudica a litoralului, materialele de constructii sunt cele care sufoca ecosistemul costier. Alarmante sunt si cantitatile de deseuri provenite din gospodarii, multe dintre acestea putand fi reciclate.

Poluarea zonelor costiere nu este deloc un lucru de neglijat, drept pentru care organizatia ecologista Mare Nostrum si partenerii ei trag un semnal de alarma privind acest aspect, astfel incat institutiile implicate in protectia mediului sa ia masurile necesare pentru a stopa poluarea costiera.

Doar 34 % dintre constanteni sunt familiarizati cu notiunea de activitati prietenoase cu mediul

La capitolul bune practici privind schimbarile climatice, sondajul realizat de Mare Nostrum, impreuna cu Petrom, la GREEN WEEK 2009 in cadrul actiunii „Labirint durabil”, arata un alt lucru ingrijorator: doar 34 % dintre locuitorii Constantei respecta bunele practici privind schimbarile climatice. Motivatia lor de a aplica aceste bune practici nu este insa neaparat respectul fata de mediu, ci mai degraba tendinta de a face economii. La polul opus, aproximativ 66% dintre locuitorii Constantei nu cunosc si nu aplica nicio masura de reducere a consumului sau de protectie a mediului in viata de zi cu zi. Mai degraba, ei aleg variantele „la indemana”, ghidati de obisnuinta si maxim de confort: folosirea masinii personale pentru deplasari foarte lungi, lasarea aparatelor electrocasnice in stand-by pentru perioade lungi, folosirea in exces a hartiei si aruncarea uleiului uzat in reteaua de canalizare. Toate aceste actiuni sunt insa periculoase pentru mediu, pentru ca genereaza o risipa de resurse si energie.

De exemplu, la intrebarea „Cand nu folositi aparatele electrocasnice, le lasati in stand by?”, procentele s-au impartit astfel: 42% au raspuns „intotdeauna”, iar 34% „niciodata”. Daca cei chestionati ar fi cunoscut faptul ca toate aparatele in stand-by consuma aproximativ 5 % din consumul anual al unei gospodarii, poate ca ponderea raspunsurilor pozitive la intrebarea de mai sus ar fi fost mai redusa.

GREEN WEEK 2009: un eveniment cu efecte pozitive asupra mediului

Evenimentul GREEN WEEK 2009 organizat de Mare Nostrum impreuna cu Petrom si Inspectoratul Scolar Judetean Constanta a beneficiat de implicarea a 600 de elevi din 25 de scoli si licee din judet. Totodata, GREEN WEEK 2009 si-a atins dublul scop: pe de o parte, a determinat participantii sa constientizeze problemele legate de schimbarile climatice si modul in care acestea pot fi limitate prin schimbarea comportamentului individual. Pe de alta parte, evenimentul a reusit sa mobilizeze comunitatea locala in colectarea unui deseu extrem de periculos pentru mediu: bateriile, cu aceasta ocazie fiind colectate peste 1600 de baterii, aproximativ 45 kg.

Organizatia Mare Nostrum va continua in parteneriat cu Petrom seria actiunilor care promoveaza respectul fata de mediu si adaptarea comportamentului personal pentru a diminua astfel problemele de mediu declansate de schimbarile climatice.

Mare Nostrum este o organizatie deschisa tuturor cetatenilor preocupati de degradarea mediului litoralului romanesc, a carei misiune este de a determina schimbarea practicilor si atitudinilor actuale ale comunitatilor locale, factorilor de decizie si altor grupuri de interese, cu cele care asigura conservarea si utilizarea rationala a resurselor naturale din zona costiera romaneasca.

Petrom CSR

„Respect pentru Viitor” este un amplu program initiat de Petrom, la inceputul anului 2007, prin care raspundem nevoilor societatii si mediului inconjurator. „Respect pentru Viitor” este concretizarea principiilor noastre, care stau la baza dezvoltarii durabile. Credem ca nevoile prezentului pot fi satisfacute cu respect pentru generatiile viitoare si pentru aceasta am ales sa tratam aspectele legate de mediu si cele sociale ca parte integranta a conduitei noastre de business.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *