Marin Anton: „Un dezastru ca in Ungaria se poate intampla oricand si la noi”

Depozitele de ramasite industriale din Romania sunt vechi si nesigure si pot cauza o catastrofa ecologica asemanatoare celei din Ungaria, sustine secretarul de stat Marin Anton.

Specialistii in Protectia Mediului din Romania nu par foarte ingrijorati de eventualele urmari ale dezastrului ecologic din Ungaria pe teritoriul tarii noastre. Sunt mai preocupati de pericolul repetarii unui astfel de scenariu cu propriile noastre depozite de deseuri, unele vechi si nesigure.

„Exista si in Romania depozite de deseuri industriale periculoase care trebuie inchise si ecologizate. La noi nu s-a rezolvat problema, pentru ca suntem o tara saraca, nu avem bani in prezent. Dar, pe viitor, ar trebui sa o rezolvam. Un accident similar cu cel din Ungaria s-ar putea intampla oricand si la noi”, a explicat, pentru EVZ, secretarul de stat Marin Anton, din cadrul Ministerului Mediului.

Potrivit acestuia, exista chiar si o directiva europeana in baza careia depozitele in cauza ar fi trebuit inchise pana la sfarsitul anului trecut. „Sunt vechi si nesigure. Ele trebuie supravegheate permanent, pentru ca pot crea adevarate catastrofe ecologice”, a adaugat Anton.

Silvian Ionescu: „Cred ca a fost vorba de eroare umana”

Pana una-alta, autoritatile romane stiu despre incidentul din Ungaria doar ce au vazut la televizor: ca in paraul Torna s-au scurs peste 600.000 de metri cubi de reziduri chimice de culoare brun-roscat. Desi nu au niciun fel de date oficiale si nu au habar despre cantitatea reala de deseuri deversate, oficialii de la Mediu spun ca putem sta linistiti. „Avem putine informatii de la autoritatile ungare. Nu stim nici macar ce substante s-au deversat acolo”, a punctat Anton.

Si comisarul general al Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, e optimist si spune ca Romania nu va fi afectata.

„Pana ajung in Dunare, reziduurile chimice se dilueaza. Ar urma sa ajunga la noi in cinci zile. Nu vor fi probleme. In ceea ce priveste ce s-a intamplat in Ungaria, cred ca a fost vorba despre o eroare umana. Aceste depozite trebuie supravegheate 24 de ore din 24, iar cea mai mica neregula trebuie raportata si remediata”, a explicat comisarul general.

Varianta oficiala: „Reziduuri chimice brun-roscate”

Ministerul Mediului si Padurilor a emis ieri un comunicat de presa in care se preciza: „S-au primit informatii de ultima ora privind evolutia incidentului. Totodata, ministrul Laszlo Borbely a contactat persoane responsabile din Guvernul Ungariei, care au confirmat ca, la aceasta ora (ieri dupa-amiaza – n.r.) nu exista un pericol de poluare a Dunarii pe teritoriul Romaniei. Situatia actuala a aparut in urma spargerii unui batal de stocare a reziduurilor chimice de culoare brun-roscat apartinand unei fabrici de prelucrare a aluminiului”.

Potrivit ministerului, „Ungaria a inceput activitatea de decontaminare a raului Torna si de protejare a raului Marcal”.

OPINIA CHIMISTULUI

„Apele deversate sunt caustice”

In lipsa unor informatii concrete, Marin Anton, chimist de profesie, crede ca substanta deversata in Ungaria este fier. „Substantele au un PH de 12-13, dupa cum sustin autoritatile ungare . Daca e asa, in acea zona nu se va mai putea trai ani buni: casele sunt compromise, la fel si pamantul. Apele deversate sunt acide, caustice si, daca ne luam dupa culoare, adica brun-roscata, contin fier”, a explicat secretarul de stat.

VESTI PROASTE DE LA BUDAPESTA

Noroiul rosu va ajunge in Dunare peste doar cateva zile

Noroiul rosu deversat de la fabrica de alumina din vestul Ungariei va ajunge in apele Dunarii in weekend sau la inceputul saptamanii viitoare, a declarat ieri seful serviciului de protectie civila din comitatul Gyor-Moson-Sopron, Imre Szakacs, citat de agentia MTI.

Mai intai, namolul va ajunge in raul Raba (un afluent al fluviului), insa intr-o stare diluata, motiv pentru care, ulterior, nu va provoca nicio dauna ecologica Dunarii, sustine oficialul citat.

Ingrijorare la Greenpeace

Reprezentantii Greenpeace nu sunt la fel de optimisti. Un expert al organizatiei a declarat, pentru Reuters, ca scurgerile de reziduuri toxice de la fabrica de alumina ar putea avea un impact mai mare asupra mediului decat catastrofa de la Baia Mare, de acum un deceniu.

In noaptea de 30 spre 31 ianuarie 2000, din iazul de decantare al firmei romano-australiene „Aurul” s-au scurs peste 100.000 de tone de steril de flotatie, cu un continut foarte ridicat de cianura si metale grele. Mii de oameni din regiune resimt inca efectele catastrofei.

Reconstructia satelor ar putea dura un an

Decontaminarea si reconstructia celor sapte sate din Ungaria afectate de catastrofa ecologica de luni – soldata cu patru morti si peste 100 de raniti – se va realiza in aproximativ un an si va costa zeci de milioane de euro.

Estimarea ii apartine secretarului de stat in Ministerul Mediului de la Budapesta, Zoltan Illes. Deoarece proprietarul fabricii, compania MAL, nu are acesti bani, guvernul va cere un ajutor financiar de la UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *