Megaproiect eolian, pierdut din start

O ratare de proportii in problema eolienelor din Dobrogea poate avea repercusiuni grave asupra dezvoltarii unei zone din punct de vedere energetic.

Problema sta in obtinerea avizelor necesare si parcurgerea etapelor elementare in autorizarea functionarii, mai ales acum, cand legea nu lasa loc de interpretari subiective. „Parcul eolian Fantanele vest” se afla acum in etapa autorizarii, in care pe masa Agentiei de Mediu Constanta a ajuns un studiu de evaluare a impactului asupra mediului.

Oricat ar parea de greu de crezut, studiul elaborat pentru un proiect energetic de 263 MW (spre comparatie, centrala de la Cernavoda produce 600 MW), cu nu mai putin de 105 turbine (fiecare furnizand 2,5 MW) are numeroase fisuri semnalate de expertii in materie si ONG-uri.

Fara documente care sa ateste proprietatea terenului pe care se poate construi, fara PUZ-uri, fara drumuri de acces mentionate explicit in planurile cadastrale, fara avizul unui arhitect, fara un studiu coerent pe marginea impactului asupra biodiversitatii, cu imperfectiuni legate de schimbul de terenuri si impaduririle ulterioare, ori cu date despre centrale GE, cand de fapt sunt vizate a fi amplasate un alt tip de centrale (ENERCON), studiul de impact ridica numeroase semne de intrebare.

In plus, rapoartele referitoare la zgomot si umbrire au neconcordante sesizate si de specialisti germani si portughezi care au ajuns la concluzia ca localitatea Fantanele, in conditiile amplasarii turbinelor conform proiectului propus, ar trebui desfiintata, din cauza prejudicierii nivelului de luminozitate naturala si a cresterii volumului de zgomot.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *