2006, cel mai negru an pentru stratul de ozon

Gaura din stratul de ozon a atins anul trecut maximul istoric: 27 de milioane de kilometri patrati. Datele provin de la Organizatia Meteorologica Mondiala, organism care, in coloborare cu savanti din toata lumea, monitorizeaza evolutiile climaterice.

Precedentul record negativ data din 2003. In ritmul actual in care se actioneaza impotriva stoparii fenomenului, termenul cel mai realistic pentru inchiderea gaurii din stratul de ozon este anul 2060.
TOXIC

Studiile au aratat ca produsele chimice, in principal halonii, cluorofluorocarbonatii, bromura de metil, sunt responsabile de rarefierea stratului de ozon. Aceste produse mai sunt inca folosite la frigidere, instalatiile de climatizare, fabricarea produselor cosmetice, stingerea incendiilor etc. Bromura de metil s-a folosit zeci de ani la dezinfectia materiilor prime destinate exportului, precum si a terenurilor destinate anumitor culturi. Tarile industrializate s-au angajat ca pana in anul 2030 sa suprime folosirea hidrocluofluorocarbonului.

Romania este tara semnatara a Protocolului de la Montreal si s-a angajat sa opreasca productia substantelor chimice inamice stratului de ozon si sa le inlocuiasca prin altele mai putin nocive. Metanul, oxidul nitros si dioxidul de carbon sunt gaze de sera care exercita o influenta, inca necuantificata cu exactitate, asupra distrugerii ozonului. Opiniile expertilor cu privire la evolutia distrugerii stratului de ozon sunt diferite, dar nimeni nu exclude o inrautatire a situatiei ca urmare a poluarii excesive a atmosferei.
ROL BENEFIC

Ozonul are un rol benefic, absorbind cea mai mare parte a razelor ultraviolete B (UV-B), biologic nocive. Experiente efectuate pe plante si pe animale, dar si studiile clinice la oameni au aratat efectele nefaste ale expunerii excesive la UV-B: cancer de piele, cataracta, boli infectioase. Pentru fiecare diminuare de 1% a stratului de ozon se majoreaza cazurile de cataracta cu pana la 150.000. Estimarile arata aproximativ 15 milioane de bolnavi de cataracta pana la sfarsitul acestui secol la nivel planetar.
AMELIORARE

Unii cercetatori avanseaza ipoteza ca in 2050 se va inregistra cea mai mare gaura de ozon, altii spun ca in 2008, ozonul va avea cel mai scazut nivel din istoria observatiilor. Alte simulari, care au inclus numai impactul „chimicalelor” asupra ozonului, indica anul 2040 ca fiind momentul in care cantitatea de ozon va reveni la valorile neperturbate, anterioare anului 1980. Aceste simulari sugereaza, spun expertii in climatologie, ca variatiile climatice datorate gazelor de sera pot incetini in mare masura refacerea anticipata a ozonului.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *